Макао е мястото със специален статут в Китай, което прави стотици милиарди долари приходи от намиращите се там казина. Човекът, който успя да го превърне в световен хъб за казино игри - 98-годишният милиардер Стенли Хо, почина в средата на тази седмица. И това повдигна въпросът кой от всичките му признати 16 деца от четири различни жени ще наследи неговата империя.

В светлините на прожекторите беше поставена 57-годишната Панси Хо - най-голямата дъщеря на Стенли Хо от втората му съпруга. Дамата вече от доста време е председател на един от най-големите конгломерати в Макао и съпредседател на операторът на казина MGM China Holdings. Още преди години тя се очерта като предпочитания от милиардера наследник, разказва Bloomberg.

След смъртта на Стенли Хо сега пред нея стои трудната задача да обедини интересите на голямата фамилия, която трябва да управлява богатство от 15 милиарда долара. Също така Панси Хо ще трябва да намери пътя към съживяването на бизнеса с казина, чиито приходи се сринаха с над 90% в резултат на коронакризата.

Сега от нея се очаква да консолидира контрола над сложно изградената от Стенли Хо структура от различни бизнес интереси, включващи 20 казина под шапката на SJM Holdings, която от своя страна стои в центъра на империята Хо. Заедно с най-близките си съюзници Панси управлява сърцето на бизнеса на баща си, като останалите наследници остават встрани от него.

Сред тях е сестра ѝ Дейзи Хо. От 2018 година тя също е председател на SJM. На 55 години тя е най-младият член на борда и единственият без опит в бизнеса с казина. Начело с двете сестри семейството на втората съпруга на Хо - Лусина Лаам, в което влизат още три деца управлява 14,5% от бизнеса на конгломерата.

Четирите деца на Стенли Хо от първата му съпруга са покойници. Наследниците от четвъртата му жена управляват над 11% от компанията, а тези на третата съпруга - под 9%.

Въпреки империята, която фактически се намира в нейните ръце, ситуацията за Панси Хо е сложна. Макао се намира в период на свободно падане що се отнася до приходите на казината. Реално останалите празни такива губят по над 1 милион долара дневно. Печалбата им през последния месец се е сринала с рекордните 97% в сравнение със същия период на годината.