Американската корпорация Walt Disney ще съкрати около 32 хиляди служители, главно в увеселителните си паркове през първата половина на 2021 г., поради трудностите, причинени от пандемията на коронавируса, съобщиха от компанията.

Заради пандемията от COVID-19 и новите принципи на работа, Disney беше принудена да ограничи наемането на нови служители, включително на стратегически важни длъжности, както и да намали като цяло работната си сила.

"Като част от тези действия, приблизително 32 000 работни места ще бъдат закрити през първата половина на фискалната 2021 г., най-вече в поделението Parks, Experiences and Products", се казва в прессъобщението.

Освен това се отбелязва, че към 3 октомври 2020 г. около 37 хиляди служители на Уолт Дисни са били в неплатен отпуск.

Посочва се, че общият персонал компанията е около 203 хиляди служители. Въз основа на това можем да каже, че съкращенията ще засегнат повече от 15% от персонала. В края на септември ръководителят на Disney Parks, Experiences and Products Джош Д'Амаро вече обяви намерението на компанията да намали значително персонала си, но тогава ставаше дума за около 28 хиляди души.

По-рано ръководството на Walt Disney Co призова властите в Калифорния да дадат разрешение за откриване на парка "Дисниленд", който беше затворен преди шест месеца заради коронавируса. Отбелязвайки, че колкото по-дълго властите чакат, толкова повече щети ще бъдат нанесени на местната икономика и наетите от компанията служители ще страдат.

Американската корпорация The Walt Disney Company е основан от аниматора Уолт Дисни през 1923 година. Това е една от най-големите компании в САЩ и един от световните лидери в развлекателната индустрия.