Редица технологични компании, от които HP, Dell и Microsoft, планират да преместят значителна част от производството си извън Китай, съобщава азиатската медия Nikkei, цитирана от Reuters.

С действието си тези компании се присъединяват към нарастващото оттегляне на доста фирми от китайския пазар, което започна да подкопава репутацията на азиатската страна като световен фактор за развитието на технологичните устройства.

HP и Dell са съответно на първо и трето място в света в производството на персонални компютри, което означава, че общата им продукция възлиза на 40% от световния пазар. Те планират да изнесат 30% от производството на notebook моделите извън Китай.

Те обаче не са единствените компании, които обмислят да предприемат тази крачка. Microsoft, Google, Amazon, Sony и Nintendo възнамеряват да преместят производството на конзолите за игри и смарт говорителите извън азиатската страна.

Решението идва заради търговската война между Вашингтон и Пекин, която създава препятствия за технологичните производители и неясни последици от развитието си.

Други компании в сектора също проучват възможностите, за да изместят част от продукцията си на друг пазар. Така, например, Apple проверява колко разходи би имала при преместване на 30% от производството на смартфони. А компаниите Quanta Computer, Foxconn Technology и Inventec са преместили част от производството си в Тайван, Мексико и Чехия.