На 16 септември, сряда, е починал президентът на "Главболгарстрой Холдинг" АД и почетен председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов.

Инж. Пешов е роден на 29 март 1941 год. Завършва висше образование в Инженерно - строителния институт /ИСИ/ гр. София. Професионалният му път започва в Изчислителен център за строителството (по-късно Институт по строителна кибернетика).

От 1990 година до сега ръководи компаниите в групата на "Главболгарстрой". Председател е на Камара на строителите в България от 2003г. до 2010г., а след това става почетен председател. Основател на фондация "Възраждане за Белчин", която участва в изграждането на комплекса Цари Мали град на хълма "Св. Спас" над с. Белчин.

Носител е на орден "Стара планина" - първа степен, наградата на Атанас Буров, наградата "Златен Перперикон" и "Строител на годината".

"За всички, които го познаваха, инж. Симеон Пешов остава пример за почтеност, упоритост и любов към професията и хората", се казва в съобщението за тъжната кончина.

Поклонението ще се състои на 18.09.2020 (петък) от 10:00 до 12:30 в църквата "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" - село Белчин.