Американският пре-акселератор The Founder Institute открива първия си офис извън Силициевата долина не къде да е другаде в Европа, а в София. Фокусът му ще е върху разрастване и укрепване на глобалната FI мрежа, стана ясно от съобщение от компанията, която вече търси оперативни сътрудници.

Организацията The Founder Institute е създадена през 2009 г. в Калифорния и има представители в над 180 града в 50 държави. Над 3 300 са компаниите, които до момента са преминали успешно програмата, като са създали над 15 000 нови работни места. До момента в България са обучени около 80 стартиращи предприемача и са създадени 28 стартиращи компании.

Софийският офис, единственият в Европа до момента, ще се ръководи от Жанет Тодорова, която през последните няколко години е активен участник в стартъп екосистемата в Берлин и София, както и директор на FI филиалите в двата града. Офисът в София ще бъде отговорен за разрастването на дейността на организацията в Европа, Азия и Африка.

Всяка година организацията, подкрепяща стартиращи компании в начален стадий, реализира по един "семестър", по време на който предприемачите се учат как да започнат бизнес и решават конкретни казуси.

Програмата е с продължителност 14 седмици и представлява хибрид между обучение и бизнес инкубатор. Участниците в нея - между 20 и 35 души, тестват в реални условия всички свои идеи, без да излагат на риск досегашния си бизнес или да се налага да напускат работата си, пише Европейската банка за развитие, която подкрепи последното приключило 5-то издание. То започна на 13-ти ноември миналата година и "дипломира" 8 български стартъпа преди две седмици.

The Founder Institute откри официално първия си клон в София през 2015 г., а местните успехи включват чатботът Umni.bg, компанията за анализ на данни Yatrus Analytics, както и Damocles, софтуер, който автоматизира изготвянето на профили на политици на база на информация за всичките им публични изяви, изказвания, предприети действие и взети решения.