Германският автомобилен концерн Volkswagen ще плати на дузина настоящи и бивши мениджъри около 63 милиона евро за 2015 г. въпреки отчетената рекордна загуба на годишна база след скандала с емисиите, който разтърси компанията миналата есен.

Производителят обяви, че ще задържи част от изплащанията на бонуси засега, но може да ги раздаде на по-късен етап, съобщи BBC.

Припомняме, че миналата година VW призна, че е манипулирала тестовете за отделяни вредни емисии от дизеловите автомобили, произвеждани от компанията. Нетната загуба на германския концерн за 2015 г. достигна 5,5 милиарда евро.

Volkswagen с историческа загуба през 2015-а

Volkswagen с историческа загуба през 2015-а

Концернът оцени вредите от скандала с вредните емисии на 16 милиарда евро

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер се извини за действията на компанията. На пресконференция той призна, че автопроизводителят е „разочаровал мнозина, които са се доверявали на Volkswagen”.

Шефът на концерна трябва да получи пакет от възнаграждения за изминалата година в размер на 4,76 милиона евро, от които са били отсрочени 880 000 евро.

Междувременно бившият директор на компанията Мартин Винтеркорн, който се оттегли в разгара на избухналия скандал с емисиите, се е съгласил на забавяне на 30% от полагащите му се допълнителни възнаграждения, но все пак ще получи общо 7,3 милиона евро.

Volkswagen е световен лидер по продажби през първото тримесечие

Отново на върха: Volkswagen е световен лидер по продажби през първото тримесечие

Отшумя ли влиянието на дизеловия скандал?

Ханс Дитер Пош ще получи 5,2 милиона евро за предишната му работа като главен финансов директор, както и 13,4 милиона евро за новата му длъжност като председател на надзорния съвет на Volkswagen.