Японският гигант SoftBank се готви да пусне на фондовия пазар мобилния си бизнес и се очаква дебютът на компанията да се превърне във второто най-голямо първично публично предлагане на акции (IPO) в историята досега.

Заради силното търсене от страна на инвеститорите от компанията планират да увеличат боя на предлаганите ценни книжа със 160 милиона.

Те ще бъдат търгувани на цена от 1500 йени или 13 долара, като SoftBank ще успее да събере капитал от общо 23,5 милиарда долара, се посочва в официално становище, публикувано в понеделник.

Това би превърнало IPO-то във вторият най-голям дебют на фондовия пазар след излизането на китайския лидер Alibaba на борсата през 2014 година, пише CNN Business. Тогава на "Уолстрийт" платформата за онлайн търговия успя да набере рекордните 25 милиарда долара.

Първичното публично предлагане е ключов фактор в стратегията на главният изпълнителен директор на японския гигант Маса Сон. Бизнесът на компанията ще бъде разделен на две, което ще позволи на инвеститорите да избират между мобилния и технологичния бизнес на SoftBank.

Търговията на банките трябва да започне на 19 декември, като ще се проведе на борсата в Токио.