Небезизвестната Кристин Лагард си осигури първото място в Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки че нямаше очакваната от повечето й колеги биография на голям банкер. Кариерата на един от най-важните хора, свързани с финансите на Европа е трудна, но просперираща. Горд защитник на правата на жените, бившата шефка на Международния валутен фонд (МВФ) води Стария континент през пандемията и определено оставя своя отпечатък.

На 1 ноември 2019 г. определящата се като пътешественик французойка беше избрана като първата жена, която застава начело на Европейската централна банка. Това пък й осигури второто място в класацията на Forbes за най-могъщите жени в света. И то за цели две последователни години. И макар че нейното уверено и твърдо поведение често изглежда почти плашещо, Кристин Лагард е живото доказателство за един по-различен път до върха.

ЕП одобри Кристин Лагард за ЕЦБ

ЕП одобри Кристин Лагард за ЕЦБ

Парламентът нямаше решаваща роля, но мнението му е важно

Ето и седемте любопитни факта за нея:

                              1. Винаги стиска зъби и се усмихва

В тийнейджърските си години Кристин Легард развива страст към синхронното плуване и дори взема бронзов медал като част от френския национален отбор. Лагард заявява: "Синхронното плуване ме научи на това и винаги ще бъда благодарна на моя треньор." Днес тя използва тази аналогия като начин за насърчаване на жените да продължават да се борят срещу неравенството между половете на работното място.

                             2. Не се смята за човек, определящ стандартите

Като бивш шеф на МВФ и настоящ президент на ЕЦБ може би е малко изненадващо, че в своя годишен финансов отчет Лагард пише: "Моля, не желая повече математика".

Думите й предизвикаха доста критики от някои, но тя очевидно не ги приема твърде лично. Просто казва, че не е човек, който отговаря на очакванията и определя стандартите.

                           3. Основни етапи в кариерата - създава история

С диплома по право, мадам Лагард постигна първия си голям скок в кариерата през 1999-а година, когато става първата жена председател на престижната адвокатска кантора Baker & McKenzie. Под нейно ръководство годишния оборот на американската кантора достига 1 милиард щатски долара.

След това се ориентира към света на политиката и големите пари и става първата жена, която става финансов министър на Франция (2007-2011 г.) След това ръководи МВФ (2011-2019 г.), за да стигне до главната роля, която заема днес, а именно - председател на Европейската централна банка.

Кристин Лагард поиска глобални регулации на биткойн

Кристин Лагард поиска глобални регулации на биткойн

Призивът ѝ показва, че тя не разбира същността на криптовалутите

                           4. Роза сред нарциси

В опит да промени начина, по който жените се възприемат в корпоративния свят, Лагард е привлечена към индустрии, които са доминирани от мъже - често колкото могъщи, толкова и нарцистични. Като най-голямата от четиримата Легард обаче, тя израства в един момчешки свят с трима по-малки братя, така че е свикнала с тази среда. Въпреки че многократно признава, че е ставала жертва на дискриминация по полов признак, тя смята, че израстването й в мъжка среда е изиграло решаваща роля за формирането на характера. И казма, че "когато имате това чувство, че сте били в малцинство за дълъг период от време, тогава сте много по-внимателни към малцинствата".

                          5.Риск и печалба

Шест години след като е избрана за председател на Baker McKenzie, Кристин Легард напуска престижната си и много добре заплатена юридическа позиция, за да представлява родната си Франция като министър на търговията (2005 - 2007 г.) През 2007 г. става министър на икономиката, индустрията и финанси с нелеката задача да води страната си през финансовата криза от 2008 г. Определено Лагард не се страхува от рискове, всъщност споделя, че вярва, че именно рискът е първата стъпка към напредъка.

                          6. Единство

Кристин Лагард е основен модел за подражание на жените, които се занимават с финанси и в същото време е ненавиждана от някои заради своите феминистки възгледи. Тя обаче вярва, че мъжете и жените имат равно място в икономиката. В свое интервю тя казва, че "въпросът не е в това да избуташ момчетата от картината, а да увеличиш цялата рамка, така че мъжете и жените да имат равноправен достъп до пазара на труда, да допринасят заедно за икономиката и да генерират растеж".

                         7. Битки и упорство

През 1979 г. Кристин Лагард е интервюирана за работна позиция в голяма международна адвокатска кантора в Париж. Оценена е много добре и й предлагат да започне работа като сътрудник, но с уточнението, че никога няма да им бъде пълноправен партньор просто поради факта, че е жена. Въпреки че офертата е била доста финансово привлекателна, Лагард напусна интервюто казвайки, че не я заслужават.

Как Мелинда Гейтс се превръща в една от най-влиятелните жени в света?

Как Мелинда Гейтс се превръща в една от най-влиятелните жени в света?

През 2016 г. тя получава най-високото гражданско отличие в САЩ