В началото на седмицата един скандален обир се превърна в тема номер 1 в Германия. Понеделник започна за хората в страната с една неприятна новина - национални съкровища, на стойност от 1 милиард евро или 1,1 милиард долара, са били откраднати.

Става въпрос за обира на световноизвестния музей "Грюсен Гевьолбе" в Дрезден, който влезе във всички новинарски емисии в Европа до края на деня.

Грабежът е бил извършен в ранните часове на 25 ноември, като по време на него са взети различни бижута, диаманти и други скъпоценни камъни от XVIII век. Те са правени по поръчка на Август II Силни, който е крал на Полша, княз на Литва и курфюрист на Саксония.

Според информацията досега кражбата е била извършена след изключване на електрозахранването в музея към 5 часа сутринта. От записите на охранителните камери се вижда, че тя е била извършена от двама мъже, пише Reuters.

"Тук говорим за експонати с неизмерима културна стойност", е заявил директорът на музея Дирк Диндрам по време на пресконференция.

"Би било невъзможно такива уникални и разпознаваеми предмети да бъдат продадени", посочва Марион Акерман, която е директор на музей в Саксония.

По нейните думи би било ужасно те да бъдат претопени, за да могат по-лесно да се намерят купувачи. "Културната им стойност далеч надминава всяка материална стойност", казва тя.