Всяка страна в света има свои собствени характеристики. Звучи доста банално, разбира се. Но понякога тези специфични особености са толкова любопитни, че заслужават специално внимание. Разказваме за 11 необичайни държави на нашата планета.

Снимка 555507

Източник: iStock

Държава, в която няма земеделие

Ако мислим логично, това трябва да е страна, където нивото на урбанизация е много високо. Всъщност има няколко държави в света, чиято икономика не зависи от селското стопанство и почти всички жители живеят в градовете. Най-голямата от тези държави е Сингапур. Само на 1% от цялата територия на тази страна се отглеждат земеделски култури. И това са незаначиетлни частни ферми на малки острови.

Снимка 523988

Източник: архив ЕПА

Държава без реки

По-точно, на Земята има няколко такива държави, но най-голямата от тях е Саудитска Арабия. Голяма част от нея се състои от планини, безплодни равнини и сухи пустини. И въпреки че страната има излаз на морето, нито една река не се влива в това море. Но в Саудитска Арабия има потоци, които са временни реки или по-скоро сухи канали, които се пълнят с вода през дъждовния сезон. Но след това бързо изсъхват.

Възниква въпросът - откъде жителите на тази страна вземат вода, тъй като държавата е доста голяма? 50% от цялото водоснабдяване идва от обезсоляване на морска вода, 40% е вода от кладенци и само 10% от временните потоци.

Снимка 559393

Източник: EPA/БГНЕС

Държавата с най-много часови зони

Мислите за Русия? Не е тя, а Франция. Самата континентална Франция живее в една часова зона, но ако вземете предвид всички нейни отвъдморски земи, региони и департаменти, тогава ще излязат 12 часови зони - с една повече, отколкото има в Русия.

А Франция има много задморски територии, които са разпръснати по целия свят. От Френска Полинезия (приблизително на същото място като Хавай) до островите Уолис и Футуна. Между тях има много голямо разстояние. Или много малко - зависи в коя посока ще завъртите земното кълбо.

Снимка 436386

Източник: iStock

Страната, където има повече овце, отколкото хора

Трябва да се отбележи, че това всъщност не е държава, а британска отвъдморска територия. Тоест държава, която е под суверенитета на Великобритания, но не е част от нея. И така, говорим за Фолклендските острови, които се намират в южната част на Атлантическия океан. Тази страна живее изключително с доходи от износ на вълна.

80% от територията на страната е заета от пасища и по последни данни има около 500 000 овце. А хора - малко повече от 3 хиляди души.

Снимка 264521

Източник: Wikipedia

Държава без столица

Това е Науру - малка островна държава в Тихия океан с площ от само 21 квадратни километра. Тук живеят 15 хиляди души и се заселват където си поискат. Или по-скоро не където искат, а където може да се живее. В крайна сметка средата на острова е безжизнена земя, цялата осеяна с изкопи. Преди тук са се добивали фосфати и Науру е световен лидер по обем на техния износ и е една от най-богатите държави в близкото минало - на първо място по БВП на човек от населението през 1977 година. Но след това запасите свършват, страната изяде всички "фосфатни" пари и сега стандартът на живот тук е много нисък.

По население е една от най-малките държави в света, а по площ е най-малката неевропейска държава. Науру е уникална в качеството си на може би единствената страна без официално обявена столица, а само фактическа: един от малкото градове на острова - Ярен.

Снимка 254163

Източник: GettyImages

Най-сухата страна

Това е Либия, 99% от която е покрита с пустиня. Рядко падат дъждове, няма реки и има много сух климат. Но Либия е държава, където живеят хора, а те са повече от 6 милиона. какво пият? Вода от подземни източници, която чрез сложна система от тръбопроводи се стича към всички части на страната. Тази система дори е наречена "великата река, създадена от човека". Водоносният хоризонт се намира в най-рядко населената част на страната - на юг. И гигантски тръбопроводи пренасят живителната течност на север - там, където е съсредоточен целият живот на държавата.

Снимка 364242

Източник: iStock

Държава, в която няма да срещнеш съсед

В Монголия гъстотата на населението е най-ниската към момента - 2 души на 1 квадратен километър. Площта на тази страна е голяма, но в тези пустинни степни територии живеят не повече от 3 милиона души. Животът е съсредоточен в големите градове на страната, като една четвърт от общото население живее само в столицата Улан Батор, а само малък брой номади живеят на останалата част от територията.

Снимка 445561

Източник: iStock

Държава, в която никой не говори официалния език

Ватикана е не само столица на папския престол, но и държава, която в някои отношения е достойна за Книгата на рекордите на Гинес. Например, това е най-малката държава по площ в света. Населението на Ватикана се състои предимно от мъже. Това е държава, в която браковете са забранени и държава, в която най-малката граница.

Но тъй като Ватикана е държава, която е разположена изцяло в Италия, всички тук, разбира се, говорят италиански. Но официалният език на Ватикана е латински.

Снимка 563793

Източник: iStock

Страната с най-много затворници

Безспорният лидер са САЩ. Там има 2,2 милиона затворници, което е 25% от всички затворници на Земята. Вероятно много хора се чудят къде е Русия в този списък - на четвърто място. На второ и трето място са Китай (1,6 милиона затворници) и Бразилия (659 хиляди). Руската федерация има 623 хиляди души лишени лишени от свобода и излежаващи някакви наказание.

Снимка 260439

Източник: iStock

Държавата с най-много езера

Истинска езерна страна е Канада. Около 60% от всички езера на планетата се намират на нейната територията. В числено изражение в Канада има около 2 милиона езера, 9% от територията на страната. А прясна вода в тях е около 1/5 от всички световни запаси.

Снимка 209406

Източник: Pixabay.com

Най-многонационалната държава

И това е Индия. Според някои изследователи тук живеят повече от 2 хиляди националности, които говорят 447 езика. Основата на населението са индоарийските народи. Според Конституцията на страната обаче има "само" 21 официални езика.