Защо е трудно да бъдем финансово успешни? Какво правят богатите всеки ден, което ние не правим и има ли формула за натрупване на богатство?

В проучване наречено "Навиците на богатството" (Rich Habits) Том Корли прекарва 5 години, наблюдавайки и документирайки ежедневните дейности на 233 заможни хора (всички с поне 160 000 долара годишен брутен доход и 3,2 млн. долара нетни активи) и открива, че има четири основни пътя към това да станете мултимилионер. Ето ги и тях, представени от CNBC:

1. Пътят не спестяващите инвеститори

Без значение каква работа имат за деня, хората от тази група спестяват и инвестират ежедневно. Те постоянно мислят за най-добрите начини, чрез които да увеличат богатството си.

Навиците на милионерите и най-пренебрегвания от тях

Навиците на милионерите и най-пренебрегвания от тях

Кои са те?

2. Пътят на катерачите в компанията

Тези хора работят за голяма компания и отделят цялото си време и енергия за изкачване на корпоративната пътека, докато не стигнат висша изпълнителна длъжност, придружена с изключително висока заплата.

3. Пътят на виртуозите

Хората сред тази група са сред най-добрите в това, което правят в професията си и получават значително заплащане за знанията и опита, който имат. Официалното образование обикновено е изискване, като например степени по право или медицина.

4. Пътят на мечтателите

Лицата от тази група се стремят към определена мечта, като например да стартират свой бизнес, да станат успешни актьори, музиканти или най-продавани автори. Мечтателите обичат това, с което се издържат, а страстта им се проявява в банковите им сметки.

Пътят на мечтателите е най-бързият начин да забогатеете

Около 28% от хората в изследването са мечтателите. Те имат средно нетно богатство от 7,4 милиона долара - много повече, от която и да е друга група в проучването и са успели да натрупат състоянието си за около 12 години.

Това е най-бързият, най-възнаграждаващият път към богатството. Той гарантира и най-много пари. Взимайки предвид тазгодишния списък на Forbes 400 - 7 от 10-те най-богати милиардери в света, включително Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Майкъл Блумбърг, всички те са мечтатели, които са забогатели, след като са стартирали собствена компания.

Пътят на мечтателите обаче също се оказва най-трудният, рискован и стресиращ. "Той е пълен с препятствия, грешки, разочарования, отхвърляне и финансови борби", споделя един от мечтателите.

6 мита за милионерите във фантазиите на хората

6 мита за милионерите във фантазиите на хората

Вижте защо те наистина успяват

Какво прави пътя на мечтателите толкова труден?

Необходимо е да сте физически и психически издръжливи, за да го извървите. Ето и някои от основните причини:

Дълго работно време: Мечтателите от проучването са работили от 65 до 75 часа на седмица преди да постигнат мечтите си. За тях почти не е имало уикенди и ваканции. Дългите часове в работа повлияват на всички в обкръжението им, като семейството и приятелите им са най-засегнати от тяхното отсъствие.

Стресов начин на живот: Докато дадената мечта не започне да се отплаща, оцеляването може да доведе до почти нетърпим финансов стрес и е особено трудно за тези, които имат семейство. Получаването на стабилна заплата в началото е почти невъзможно.

Демотивация: Понеже мечтателите си поставят много амбициозни цели - много, от които може да изглеждат почти невъзможни за постигане - някои хора се опитват да ги накарат да преследват друг път. Често им се случва да чуват "не". Част от тях споделят, че много пъти са обмисляли да се откажат.

Високи рискове: Мечтателите по природа са комарджии. Те са готови да поставят на карта всичко, което притежават - домовете си, колите си, спестяванията си. Освен това, няма никаква гаранция за успех. Всъщност повечето от половината хора от проучването казват, че са се провалили няколко пъти, а провалът често може да доведе до фалит.

Притежавате ли това, което е необходимо?

Ако не сте склонни да поемате рискове, този път може да не е за вас. Но ако все пак притежавате някоя от чертите или навиците по-долу, може и да успеете като Мечтател:

  1. Да работите за някого не е опция
  2. Поставяте си конкретни цели и ги преследвате
  3. Самоусъвършенствате се всеки ден
  4. Водите умерен начин на живот и не харчите пари за излишни неща
  5. Изпълнявате ежедневните си задачи и не отлагате работата
  6. Неуспехите не ви отказват
Милионерите бягат от тези държави

Милионерите бягат от тези държави

И отиват да живеят в тези, според данните за 2018 година