Турският затвор в Диарбекир, който отдавна се свързва с жестокост, изтезания и нечовешки действия след военния преврат от 12 септември 1980 г., се превръща в музей. Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на посещение в югоизточната провинция на 23 октомври.

"Нашето министерство на правосъдието напълно опразни затвора. От днес затворът е прехвърлен от Министерството на правосъдието към Министерството на културата и туризма", каза Ердоган по време на церемония по откриването на няколко проекта за развитие в Диарбекир, цитиран от Нurriyet.

"Румънската Бастилия" става хотел срещу €25 милиона

"Румънската Бастилия" става хотел срещу €25 милиона

Сред затворниците на "Дофтана" са комунистическите лидери Георге Георгиу Дей и Николае Чаушеску

Строителството на затвора в Диарбекир започва през 1972 г. и след това е открит като затвор от тип Е през юли 1980 г., малко преди държавния преврат от 12 септември. След преврата съоръжението е прехвърлено на военна администрация и се превръща във военен затвор с военно положение.

Между 1981 и 1984 г. общо 34 души са загубили живота си в затвора, който е сред "десетте най-прословути затвора в света", според британския всекидневник The Times. Затворът, който също е бил обект на много документални филми и книги, е прехвърлен на Министерството на правосъдието през 1988 г. и продължава да служи като затвор от Е-тип.

"Цветът на Диарбекир не е терор и политически барони. Цветът на Диарбекир са благородните хора, които защитават своя произход и вярвания", каза президентът.