В началото на тази седмица първият туит на основателя на Тwitter Джак Дорси бе продаден за рекордната сума от $2,9 млн. на главният изпълнителен директор на базирания в Малайзия компания за криптовалута Bridge Oracle - Сина Естави. Днес той определи своята покупка като "разумна инвестиция". Въпросният туит на създателя на социалната мрежа Джак Дори е от 21 март 2006 г. и гласи "просто настройвам акаунта си в Twitter". Той е написан пoд фopмaтa нa т.нap. нeзaмeним тoĸeн (nоn-fungіblе tоkеn или NFТ).

"Това е парче от човешката история под формата на цифров актив. Кой знае каква ще бъде цената на този първия туит в човешката история след 50 години", каза Естави,цитиран от BBC.

Бизнесменът сравнява новопридобития си туит с вечната "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи

Туитът беше закупен с криптовалутата етериум, конкурент на биткойн, а средствата ще отидат в помощ на усилията за изкореняване на бедността в Африка.

Да си купиш първия туит от 2006-а срещу $2,5 милиона

Да си купиш първия туит от 2006-а срещу $2,5 милиона

Вече е възможно, след като той беше пуснат от Джак Дорси под формата на т.нар. незаменим токен

Експертите са съгласни, че този първият туит от основателя на Twitter на собствената му платформа е изключително ценен актив

NFT станаха изключително популярни тази година и са определяни като  скъпи цифрови произведения на изкуството. Очевидно и се продават по този начин.

"Вярвам, че това е един нововъзникващ пазар и е едва началото. Всички форми на дигитални изкуства и творения като музика, снимки, видеоклипове, туитове и публикации в блогове могат да се търгуват под формата на NFT", заяви пред BBC 29-годишния Сина Естави.

Той добави, че неговите партньори, инвеститори и колеги "наистина оценяват и се радват на тази инвестиция, защото осъзнават бъдещата цена на конкретния NFT и въздействието, което е оказал той върху социалните мрежи".

Надценено ли е всичко това?

Докато цената, платена за туита, повдигнадоста въпроси, дигитални експертитенаисти наистина вярват, че това е една доста хитра инвестиция.

"Начинът да се обясни този феномен е, че притежаването на въпросния първи туит може да се разглежда в бъдеще като първото издание на рядка книга", казва Кати Хакъл, експерт по социалните мрежи.

Туитът на Дорси беше продаден чрез онлайн платформа, наречена "Ценности", собственост на базираната в САЩ компания Cent

Камерън Хеджази, съосновател на Cent, заяви, че това е най-ценният актив, продаван досега при тях.

"Бях шокиран, но не и изненадан - стойността на тези активи е силно субективна. Освен това сме щастливи, че парите отиват за толкова добра кауза", заяви той пред Би Би Си.

Пазарът на NFT днес струва $1 млрд. и използва същата технология на блокчейн, която е в основата на цифровите валути като биткойн. Все още е рано да се каже как точно купувачите ще оценяват други публикации в социалните мрежи. Само времето ще покаже.