Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът има население от едва 2100 души, а броят на мечките е повече.

В Лонгирбюерн в подножието на планината е разположено и Глобалното хранилище, станало известно и като новия Ноев ковчег, събира наследство за бъдещите поколения.  Местоположението и дизайна на трезора защитават съхраняваните в него семена на различни растителни култури от въздействието на слънчева светлина, земетресения, вулканични изригвания и войни.

Целта на този склад е в случай на глобална катастрофа, хората да могат да вземат от там семена и да отгледат собствени култури. Лонгирбюерн обаче вече не е толкова неуязвим, както през 2008 година, когато отваря врати, пише Business Insider. Норвежкия център за климатични услуги предупреждава, че покачващите се температури излагат на риск сейфа.

Снимка 415627

Източник: iStock

Понастоящем там се съхраняват 983 500 семена на различни растения от почти всяка страна в света. Те са запечатани в трислойни опаковки от фолио, които са поставени в кутии, затворени във вътрешността на съоръжението. Учените могат да стигнат до там през 122- метров тунел, а за да депозират семена, трябва да преминат през пет врати със система за сигурност.

Температурата в помещението е -18 градуса по Целзий. Но сводът е конструиран така, че дори системите за поддръжка да се изключат, семената ще останат замразени още 200 години. Това се дължи на 90-метровата дълбочина, на която е разположена залата за съхранение, а почвата там е замръзнала през цялата година.

Но този вграден хладилен механизъм не е толкова съвършен, предупреждават анализатори. През 2017 година рекордно високите температури доведоха до стопяването на много лед, а в тунела на трезора нахлу вода. 

Оттогава обаче температури продължават да се покачват, поради изменението на климата и това води до размразяване на вечно замръзнал лед. Нов доклад на Норвежкия център за климатични услуги предупреждава, че бъдещето на Глобалното хранилище е несигурно. Той предвижда още, че температурите ще се повишат до -7 градуса по Целзий до 2100 година, ако емисиите на парниковите газове продължават да нарастват със сегашните темпове.

Учените очакват още повишаване на годишните валежи в района на Свалбард с 45% до 65%. А повече вода означава топене, наводнения и лавини. 

Снимка 415629

Източник: wikimedia.org

Дори емисиите от парниковите газове да бъдат ограничени според приетото парижко споразумение, се очаква замръзналата част да се свие с 45%, става ясно от доклад на ООН.

Учените разкриват, че климатът в Лонгирбюерн се затопля най-бързо отколкото във всеки друг град на Земята. За да се справи с климатичните предизвикателства хранилището за семена получава скъпи подобрения. Последните обновявания вероятно ще надминат 12 милиона долара.

Част от подобренията включват изграждането на нов тунел за достъп, както и обслужваща сграда за хладилни и аварийни агрегати.

"Важна и отговорна задача е опазването на генетичния материал, който е от решаващо значение за глобалната продоволственост", е заявил норвежкият министър на земеделието Джон Дейл.