Групи любознателни ученици от гимназиялен курс и техни преподаватели от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и от 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" бяха на посещение в ЦК "ХИТМОБИЛ" на 7 декември 2023 г. по повод Деня на отворените врати на водещата организация ИЕЕС-БАН.

В подкрепа на изучаваното по химия и физика те получиха познания за основните електрохични системи за енергия - батерии, суперкондензатори и горивни клетки, запознаха се с методи, уреди и инсталации за тяхното изпитване, представени им бяха и някои основни методи за анализ на материали и съответната апаратура, с която се осъществяват. Научиха и за стремежите на учените за усъвършенстване на такива системи за постигане на зелена енергия в индустрията, транспорта и бита.

Лаборатория 1 "Батерии" на ЦК "ХИТМОБИЛ", отвори врати, за да видят посетителите специалните условия за подготовка на материали, и как се осъществява асемблирането и изпитването на литиеви клетки за батерии, суперконданзатори и оловни акумулатори.

Снимка 645765

Лаборатория 3 "Водород и горивни клетки" на Центъра, в чието оборудване са включени модерни рентгенов дифрактометър, порометрична апаратура и сканиращ електронен микроскоп, предостави възможност да бъдат разяснени нагледно устройството и принципа на работа на съответните апарати и да бъде демонстрирано как се работи с тях.

Ученици и преподаватели с голям интерес се запознаха с това, какво има под капака на първия регистриран в страната водороден електромобил, като в паралел бе правено и сравнение на неговото устройство с това на електромобила на батерии - возила налични за демонстрационни цели благодарение ЦК "ХИТМОБИЛ".

Снимка 645767
Снимка 645766