Месец май е вече в историята. При това, той приключи доста добре за финансовите пазари, с изключение на БФБ. Сега инвеститорите си задават въпроса - трябва ли да последват правилото на Уолстрийт - "Продавай през май и си почивай", което се свързва с традиционно слабите месеци през лятото и есента?

При всички положения, шестият месец на годината се очаква да е изключително динамичен и интересен за световните финансови пазари и активи, предвид на продължаващата здравна пандемия и предстоящите избори в САЩ през ноември.

Всички, които вярват, че най-лошото все още предстои, би следвало да се страхуват, защото щатските индекси са на по-малко от 10% от историческите си рекорди, след силното си възстановяване от дъната си от март.

Пазарите се оттласнаха сериозно от най-ниските си стойности, вече с близо 50%, а отчетният сезон се оказа не толкова лош, колкото бяха очакванията. И макар близо 40 милиона американци да са загубили работата си, а второто тримесечие да се очаква да е катастрофа, със спад на БВП на САЩ от над 30%, инвеститорите се интересуват от бъдещето. А бъдещето според много от тях е - "V"-образно възстановяване, което е отразено напълно в нивата на търговията.

Златото, среброто и другите благородни метали

Cлeд eдин относително добър месец май за блaгopoднитe мeтaли, през който златото отбеляза няколко над седемгодишни върха, очакванията за металите продължават да са доста добри. Позитивните новини за "жълтия метал" са по няколко направления.

На първо място - все повече стават анализаторите, които говорят за по-нататъшно силно поскъпване на златото и дори - за нива от 3 000 долара за унция, при това в рамките на следващата година, година и половина. Като основна причина за тези позитивни очаквания се сочат политиките на централните банки по света, които са заети в рекордно печатане на пари. Това от една страна понижава доходността на държавните облигации, а от друга създава предпоставки за инфлация и поевтиняване на щатския долар, към който цената на златото е в обратна корелация.

В допълнение, първата половина на юни, в исторически план е един от най-добрите моменти за покупка на сребро, предвид на последващото му представяне. Среброто, което се смята за "златото на бедните", може да продължи да се представя още по-добре, в светлината на силното търсене на благородни метали и постепенното възстановяване на индустрията, след постепенното отваряне на световните икономики (основното му потребление идва от авиоиндустрията).

Време е за оттегляне на щaтcĸитe и европейските индeĸcи?

B основата на правилото "продавай през май и си почивай", стои слабото представяне на водещите световни борсови индекси през летните месеци на годината. И това след традиционно силен април и май, на какъвто инвеститорите станаха свидетели и през тази година.

Обикновено петият месец на годината поставя началото на шестмесечен период, донесъл за инвеститорите в Dow Jones доходност от едва 0.3% от 1950-та до 2013-та година, на фона на средна доходност от 7.5% за периода ноември-април. Или от историческа гледна точка би било добре инвеститорите да се ориентират встрани от щатските и европейските фондови пазари.

Как се е представял SOFIX през юни?

Сега всички погледи на инвеститорите са отправени към юни. Няма как да не отбележим и факта, че традиционно юни е месеца на провеждането на общи събрания на акционерите, на които се гласуват предложените дивиденти. А този юни най-вероятно ще е много по-различен от същия месец на предходните години.

Пандемията и несигурността, създадена от нея, най-вероятно ще накарат много от родните компании да преосмислят дивидентната си политика и много от тях дори да го отменят или намалят значително, по подобие на случващото се по целия свят в момента.

От друга страна слабото възстановяване на родния капиталов пазар, поне на фона на случващото се в региона и в Европа, може да привлече известен спекулативен интерес към пазара ни. Слабата ни обвързаност с международните пазари, може да е друга причина за привличане на интерес.

Едно сравнение с румънския ВЕТ

От началото на годината до момента индексът SOFIX е загубил 21.7% от стойността си. Това го поставя някъде на около 12-та позиция сред най-понижаващите се индекси в света. Ако погледнем за последната една година, то загубата му възлиза на 21.83%, което го прави 8-я най-губещ индекс в света.

Ако върнем лентата още малко по-назад обаче, за периода на последните три години, то ще видим, че загубата на родния бенчмарк възлиза на 31.9%.

Но да се сравним с далеч по-близкия ни румънски индекс ВЕТ. За последната една година той е добавил 2% към стойността си. От началото на годината е загубил 16.5%, а за последните три години представянето му е нулево. Определено това е в пъти по-добре от индекса на родните "сини чипове".

Още по-неблагоприятни за родните инвеситтори изглеждат нещата, ако гледаме от перспективата на исторически най-високите нива за индекса, от 2007 година. SOFIX трябва да поскъпне над четири пъти, за да достигне историческите си рекорди.

За сравнение румънският BET докосна почти върха си от 2007 година в началото на януари на тази година, като до там в момента го делят около 20%.

Подобни негативни нюанси са налице, ако погледнем едно сравнение между румънския ВЕТ и SOFIX под друг ъгъл. А именно- поскъпването на двата индекса от дъната им. Румънският водещ индекс се е повишил над четири пъти от дъното си през 2009 година, а родният SOFIX едва се е удвоил...

Но да се върнем на историческото представяне на индекса през шестия месец на годината. А то, за съжаление на инвеститорите на БФБ, не е много по-различно от майското.

Индексът се е повишавал в 11 от последните 19 години през шестия месец на годината от своето съществуване. И макар средното изменение да е положително в размер на малко над 2%, то е измамно и до голяма степен се предопределя от повишението на SOFIX с близо 42% през шестия месец на 2001-ва година. Ако се изключи тази година от уравнението и средното представяне на индикатора възлиза на едва 0.2%. Миналия юни, SOFIX се повиши с 0.9%, което бе поредното доказателство за слаба изменчивост през месеца.

Биткойнът

Биткойнът направи своето дългоочаквано "разполовяване" и спекулантите не получиха моментално позитивния ефект, който очакваха. След като не успя да премине психологическата граница от 10 000 долара за монета през май, юни ще е изключително интересен за криптовалутите.

Нов неуспех за повишение и задържане над 5-цифрената стойност, може да инициира по-нататъшни силни разпродажби, предизвикани от разочарованите инвеститори, които очакваха изригване след 12-ти май, което така и не се случи.

Срещу биткойнът се обявиха и анализаторите на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

"Не препоръчваме биткойна на стратегическа или тактическа основа за инвестиционните портфейли на клиентите, въпреки че променливостта му може да е подходяща за ориентирани към инерцията търговци", се казва в доклада на Goldman, чието съдържание беше оповестено през изминалата седмица.

Докладът сравнява случващото се с биткойн с манията по лалетата в Холандия от 1600 г., един от най-скандалните случаи на спекулативни балони. Едно по едно сочените за достойнства на биткойна биват опровергавани от експертите на Goldman.

Криптовалутите, включително биткойнът, не са клас активи - те не генерират паричен поток или печалба и не осигуряват постоянни ползи от диверсификация. Нито има доказателства, че те са хеджиращ инструмент към инфлацията, се казва в доклада.

Въпреки че хеджфондовете могат да намерят цифрови жетони за привлекателни поради високата им нестабилност, самата волатилност не съставлява разумна инвестиционна обосновка според Goldman.

Инвеститорите в биткойн често цитират ограниченото му предлагане, ограничено до 21 милиона, като катализатор за краен скок на цените. Но, както експертите от GS посочват, криптовалутите като цяло не са ограничен ресурс. Например някои от най-големите криптовалути са формирани след "програмни вилици".

Банката също така се позова на неотдавнашни незаконни дейности, свързани с криптовалути, включително Понци-схеми, атаки за изкупване на софтуер и пране на пари.

Криптовалутите са известни със своята волатилност. Биткойнът например се развихри сериозно по време на коронавирусната криза, като върна близо 30% на инвеститорите през тази година. Въпреки това той все още е с 50% повече от рекордния си връх, достигнат в края на 2017 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи през юни.