Енергийният пазар в България се либерализира. На практика това означава, че всеки собственик на бизнес сега има възможността да избере нов доставчик на електроенергия. Това е ключова стъпка за успешното развитие на сектора, защото отваря възможност за конкуренция между различните търговци на електроенергия, а това несъмнено е от полза за малкия и среден бизнес.

Процедурата по смяна на доставчика е улеснена и започва с отправяне на запитване за оферта от желания търговец. Можете да видите пример за подобно запитване на този линк. За да бъде вашата оферта максимално съобразена с целите на бизнеса ви, е добре да предоставите подробна информация предварително. Препоръчваме да изпратите поне една месечна фактура за електроенергия, където освен данни за потреблението могат да бъдат открити и подробности за обектите и точките на доставка. В отговор на изпратеното запитване следва да получите персонална консултация и писмена оферта, както и анализ на спестяванията и проектодоговор.

Може би най-съществената полза от свободния избор на доставчик е възможността да получите индивидуални условия спрямо спецификата на бизнеса ви. Това би ви помогнало да оптимизирате разходите за електроенергия, а при избор на правилния доставчик често имате възможност да се възползвате и от допълнителни преференции, лоялни програми и различни партньорства.

Разбира се, водещ фактор при избора е цената на енергията, но е важно освен цената да бъдат взети под внимание и условията в договора. Когато получите проектодоговор, обърнете внимание на следните няколко точки:

  • Срокът и дали договорените условията могат да бъдат променяни, преди той да изтече. Цените са определящи, но и са повод за засилено внимание. Ако получите твърде атрактивна цена на фона на останалите, трябва отново да прочетете внимателно договорните условия.
  • Продукт - всеки търговец предлага разнообразие от продукти: фиксирани цени, индексирани цени и комбинирани продукти. Важно е да разберете в детайл предимствата, които всеки от тези продукти носи спрямо вашия индивидуален профил на потребление.
  • Допълнителни ползи - има ли допълнителни отстъпки и придадена стойност от работата с този партньор? Когато изберете Синергон Енерджи например, вие можете да се възползвате от редица предимства за бизнеса си. В това число влизат отстъпки до 12 ст./литър в бензиностанциите на "Петрол", в обектите на "Топливо" АД за твърди горива и всички видове строителни материали, преференциални цени в застраховането, партньорска мрежа от над 7000 бизнеса са само част от добавената стойност.
Снимка 498096

Единствено договорът ли е важен?

Краткият отговор е 'не'. От съществено значение е и да проверите компанията, която ви предлага услугите си. Обърнете внимание на репутацията на доставчика, финансовата му стабилност, както и какъв опит са натрупали през годините. Важно е да подпишете договор с компания от която можете реално да претендирате за неустойки. Това следва да е публична компания, с достатъчен капитал и активи зад гърба си - необходимо условие, защото дори да има неустойки в договора, ако доставчикът няма активи и достатъчно капитал, няма да получите нищо. През изминалите години бяхме свидетели и на няколко фалирали доставчика на електроенергия, чиито клиенти, подведени от атрактивни цени, макар и с изрядни договори, претърпяха финансови негативи.

Когато приемете офертата и подпишете договор, следват административните процедури по прехвърлянето. За ваше улеснение е добре да се уверите какво съдействие бихте имали от новия си доставчик. Някои компании като Синергон Енерджи поемат цялата административна тежест и извършват чрез пълномощно всички процедури от името на клиента, за да може той да се фокусира върху своя бизнес, без излишно да губи време в попълване на документи и редене по опашки.

Докога мога да се възползвам?

Aĸo нe cтe ce възпoлзвaли oт пpaвoтo cи нa избop, тo oт 1 oĸтoмвpи 2020 г. зa вac влизат в cилa нови, по-високи цeни и служебно определени ycлoвия зa дocтaвĸa нa eлeĸтpoeнepгия cъc cpoĸ дo 30 юни 2021 г. Toвa дaвa нa бизнeca oщe eднa oтcpoчĸa зa избop нa дocтaвчиĸ, нo е вaжнo дa знaeм, чe ycлoвиятa пpeз тoзи втopи пepиoд щe ca нeизгoдни. Зaтoвa cъвeтвaмe coбcтвeницитe нa бизнec, дopи дa нe ca избpaли дocтaвчиĸ дo 1 oĸтoмвpи 2020, дa нe гyбят вpeмe.