Инвестициите на фондовите пазари са критични за постигане на финансова независимост и увеличаване и запазване на спестяванията. Този род инвестиции са доказали, че в дългосрочен план са най-добрия защитник срещу инфлация, както и че бият всички други инвестиционни алтернативи.

Сега ще разгледам накъде е удачно да насочите част от инвестиционния си портфейл, което би било добра форма на диверсификация. По-точно, ще изтъкна предимствата на родния капиталов пазар пред световните борси в момента. Разбира се, ще обърна внимание и на недостатъците му.

Но първо с предимствата...

Защо да изберете инвестиции на Българска Фондова Борса, пред такива на международните финансови пазари?

  1. Наличие на догонващ потенциал

Много експерти по преговори със заложници коментират, че всичко е въпрос на гледна точка. Представянето на една и съща ситуация по различен начин е ключът от това хората да са доволни или не от дадена ситуация, или предложение.

Например какво ще кажете, ако някой ви каже, че имате шанс да спечелите десет процента, но пък риска от загуба е 10%. Ще приемете ли такъв залог, пред потенциален алтернативен с очаквана печалба от 10%, при риск от загуба от 5%. Разбира се, че не...

Така представени нещата, почти със сигурност ще изберете втория вариант.

Ако ви зададат въпроса в какво бихте предпочели да инвестирате - в щатски акции, които са близо до исторически най-високите си стойности и където има динамика и купон или в български акции, които са близо до дъното си за последните две години и не са особено динамични и ликвидни (т.e. няма купон)?

Напълно е възможно да изберете щатските пазари...

Но както казва великият Джордж Сорос, ако се забавлявате с инвестициите си, то най-вероятно не правите пари. Истината е, че добрите инвестиции са скучни!

А как стоят нещата на БФБ - пълна скука. Индексът на сините чипове SOFIX е при най-ниската си стойност за последната една година, докато щатските водещи индекси са на около 10% от историческия си връх. В същото време щатските индекси са на около 10% и от най-ниските си стойност от февруари.

Трябва да отбележа, че индексът на сините чипове SOFIX е на около 13% от най-високото си ниво от август на миналата година.

  1. Всички са негативни за БФБ

На второ място, ако следвате популярните съвети на Бъфет трябва да "се страхувате, когато другите са алчни и да сте алчен, когато другите ги е страх". Именно този съвет е в центъра на успеха на легендарния инвеститор, както и на много други велики инвеститори, сред които и Дейвид Тепър, вторият най-влиятелен инвеститор в света в момента.

А в момента всички са негативни за БФБ. Тоест, може и да е добър момент за инвестиции в акции на български компании.

Всички инвеститори са се втренчели в проблемите пред капиталовия пазар - ниска ликвидност, липса на нови качествени емисии, ниски обороти, големи спредове в офертите при "сините чипове" и т.н. И това до голяма степен е отразено в нивата, при които се търгува SOFIX. Както се казва - когато сме "достигнали дъното" (по отношение на обемите и интереса към родния капиталов пазар) посоката може да е само една...

  1. Предстоят едни от най-добрите месеци в годината за БФБ

От техническа и фундаментална гледна точка щатския пазар е заплашен от корекция през лятото. На щатския пазар важи правилото "продавай през май и си почивай". То се е наложило на пазара, следствие на традиционно слабото представяне на щатските индекси след май.

За периода между 1929 и 2014 година широкият индекс Standard & Poor"s 500 се е повишавал средно със 7.1% за шестте месеца между ноември и април и едва 3.9% от май до октомври, според данни на Morningstar. В допълнение трябва да споменем факта, че тази стратегия става още по-успешна през последните десетилетия.

А как стоят нещата на БФБ?

Bcъщнocт, aко търсите по-добрия шестмесечен период за poдния ĸaпитaлoв пaзap, нa бaзa нa иcтopичecĸo пpeдcтaвянe, то той е малко изненадващ - имeннo пepиoдa мaй-нoeмвpи.

Зa тoзи шecтмeceчeн пepиoд, индeĸcът нa cинитe чипoвe SOFIX се е повишавал средно с 11%. За сравнение средното годишно представяне на показателя е около 10% от неговото създаване преди нaд 17 години.

Средното представяне на индекса за периода ноември-май е далеч по-скромно, в размер на мaлĸo нaд 7%.

Hямa ĸaĸ дa нe oтбeлeжа и фaĸтa, чe oт нaчaлoтo нa гoдинaтa, индeĸcът нa cинитe чипoвe ЅОFІХ e зaгyбил близо 3% от стойността си. Също така предстоят юли и август, когато компаниите изплащат дивидент. И това прави така, че двата месеца са едни от най-добрите месеци в годината за пазара.

Материалът и мненията в него имат аналитичен характер и не представляватпрепоръка за вземане на инвестиционно решение.