Антитръстовият регулатор в Австралия заяви днес, че започва разследване за ролята на щатските онлайн гиганти Facebook и Google в разрушаването на местния медиен пазар в ущърб на читатели и издатели, предава Reuters.

Без да се различават особено от останалите страни по света, традиционните медии в Австралия бяха поставени натясно от онлайн гигантите, тъй като парите от реклама потекоха към Facebook, Google, Netflix и подобни, а кранчето на вестници, телевизия, радиа и интернет издания почти пресъхна.

Правителството в Канбера нареди проверката като част от широка реформа на медийния сектор заради растящото притеснение за бъдещето на журналистиката и качественото новинарство след години на спадащи приходи, намаляване на броя на работните места в нюзрумите и ръста на фалшивите новини.

"Ще проучим дали платформите упражняват пазарната си мощ в търговски сделки в ущърб на потребителите, създателите на медийно съдържание и рекламодателите", заяви председателят на комисията Род Симс. Разследването ще цели да даде и по-добра представа как работят Google и Facebook и ще помогне на регулатора да "разбере напълно тяхното влияние в Австралия".

Окончателният доклад ще бъде готов след 18 месеца.