Данъкът върху печалбата на най-богатите корпорации в САЩ беше ключов елемент от президентската кампания на сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън и тя определено иска иска това да стане реалност, пише Business Insider.

Преди ден Уорън и обяви по време на пресконференция, че се планира да включат данък върху корпоративната печалба, който ще изисква компаниите да плащат 7% данък за печалбите от над 100 милиона долара. Данъкът не се прилага за приходите, които компаниите отчитат пред Службата за вътрешни приходи, които обикновено се намаляват.

По думите на Уорън приходите в хазната трябва да идват от милиардери и големите корпорации, които избягват да плащат "твърде дълго", каза Уорън по време на пресконференцията.

"Закон за облагане с данък реалните корпоративни печалби ще създаде по-справедлива система и ще укрепи икономиката ни, като гарантира, че големите компании ще спрат да се измъкват", добави тя.

Това със сигурност ще засегне някои от най-големите корпорации. Миналата година Amazon отчете печалба от 21,3 милиарда долара, а Microsoft отчете 61,2 милиарда долара.

Според изчисления на някои сенатори, събирането на данъка ще донесе близо 700 милиарда долара приходи за 10 години.

Освен данък върху печалбата, през март Уорън даде идея и за данък върху богатството на най-богатия процент американци (0,05% от американските домакинства). Това също беше основен компонент в предизборната кампания.

Малко по-късно наяве излезе доклад на ProPublica, който изобличи имената на най-богатите американци, които плащат съвсем малки данъци, а някои дори почти никави. Сред тя са Джеф Безос, Мъск, Бъфет и други.