Европейската комисия не възнамерява да лобира за забрана на използването на оборудването на компанията при създаването на 5G мрежи в ЕС. 

ЕК няма намерение да въвежда в ЕС забрана за участие на китайския технологичен гигант Huawei в създаването на инфраструктурата на 5G мобилните мрежи в Европа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствен източник в институциите на ЕС. 

Решението за привличане на китайски доставчици се дава на правителствата на страните от общността. В Брюксел смятат, че това е въпрос от националната сигурност и трябва да се разглежда на национално равнище.

Изключването на Huawei може да затрудни въвеждането на 5G технологиите в Европа

Изключването на Huawei може да затрудни въвеждането на 5G технологиите в Европа

За това предупреждава китайски пратеник

По-рано САЩ и Австралия обвиниха Huawei в технически шпионаж и събиране на секретни данни с помощта на своето оборудване, използвано в редица страни по света. Американски официални лица нееднократно призоваха своите европейски колеги да помислят за целесъобразността от участието на китайски компании в развитието на 5G мрежите в ЕС.

Европейските страни досега игнорират бойкота и подлагат на съмнения обвинителните аргументи. 

По-специално, германският външен министър Хайко Маас вече заяви, че Германия не се нуждае от съвет от САЩ и ще вземе самостоятелно решение за участието на Huawei. В същото време, както отбеляза германският канцлер Ангела Меркел, не може да бойкотираш компания, просто защото е от дадена страна, но същевременно властите не бива да подхождат лековерно към този въпрос.

Huawei ще напуска страните, които го разследват

Huawei ще напуска страните, които го разследват

Компанията ще работи само в държави, където е добре дошла