След като през няколко месеца сондажите на Турция във водите около Кипър доведоха до прехвърчането на искри между Анкара и Атина, през тази седмица на дневен ред се оказа друга тема, засягаща двете съседки - изграждането на стена по общата им граница.

Гръцките власти потвърдиха, че са готови да добавят поне още 26 километра към вече съществуващите 10 километра, като целта е това да спре потока от нелегално преминаващите емигранти от Турция, става ясно от информация на Associated Press.

Последната е дом на най-голям брой бежанци в световен мащаб, като там живеят близо 4 милиона такива, като голяма част от тях са избягали от войната в Сирия.

Въпреки че през тази година броят на преминалите границата мигранти е спаднал по време на пандемията, по-рано тази година Анкара обяви, че повече няма да спира потока към Европейския съюз (ЕС), като десетки хиляди се опитаха да преминат границата с Гърция.

Кой ще строи стената и колко ще струва тя?

Според информацията четири гръцки строителни компании са били избрани за изграждането на стената. Тя ще бъде изградена в близост до река Марица, наричана в Гърция Еврос, която е естествена граница между двете страни.

По думите на говорителя на правителството в Атина Стелиос Пецас 26-километровото трасе ще струва 63 милиона евро или 74 милиона долара, а изграждането му трябва да завърши до края на април месец следващата година.

Какви ще са параметрите ѝ?

Стената ще бъде 5 метра висока и ще бъде изградена от квадратни стоманени тръби, положени върху бетонни основи. Освен това проектът включва инсталирането на система от камери за наблюдение по цялото протежение на границата, която е 192 километра.

В допълнение по поречието на Марица ще бъдат разположени 400 новонаети граничари, а още 800 ще бъдат разпределени на островите в източната част на Егейско море.