Гърция променя енергийната си стратегия, стана ясно от изказване на министър-председателя на страната Кириакос Мицотакис, съобщи БНР.

Една година след като правителството в Атина затвори емблематичната електроцентрала на лигнитни въглища в град Козани, работила 50 години, премиерът Мицотакис съобщи, че нейната дейност се възстановява за срок от 6 години.

Миналата година стана ясно, че Гърция получава над 2 милиарда евро помощ от Европейския съюз за закриване на електроцентралите си на лигнитни въглища. Тогава премиерът Мицотакис заяви, че до 2028 година Гърция ще се откаже напълно от използването на въглища.

Поради енергийната криза в световен мащаб се налага отмяна на решението за трансформация на производството на ток от въглища към природен газ, коментират сега енергийни експерти в южната ни съседка.

В същото време в Делфи се провежда световен икономически форум, където експерти и политици от 36 страни обсъждат възможностите за алтернативни доставки на природен газ, които да заменят вноса от Русия.

Посланикът на Азербайджан в Атина съобщи, че е възможно почти двойно увеличаване на доставките на синьо гориво по Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Това е възможност и за България, защото интерконекторът Комотини - Стара Загора е свързан с този газопровод.

Защо Европа не може без внос на въглища от Русия

Защо Европа не може без внос на въглища от Русия

Доставките на въглища от Русия за страните от ЕС и Великобритания през 2021 г. е с 20% повече от предходната година