Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде новият шеф на централната банка на Норвегия. Това съобщава правителството на страната, цитирано от Reuters. Това се случва на фона на опасенията на опозицията, че назначаването на бившия министър-председател може да отслаби независимостта на Norges Bank.

Norges Bank съобщи, че очаква новият управител да поеме поста си около 1 декември тази година. Столтенберг ще отговаря за определянето на лихвените проценти и управлението на финансовата стабилност, както и надзора на норвежкия суверенен фонд, който е най-големият в света с активи от 1,4 трилиона долара.

Столтенберг е икономист по образование и бивш лидер на Лейбъристката партия. Той е бил и норвежки министър-председател от 2000-2001 година и 2005-2013. Следващата година става шеф на НАТО. Бил е и министър на финансите и министър на енергетиката.

Основният съперник на Столтенберг за поста беше Ида Уолден Баче- заместник-шеф на централната банка. Баче ще е изпълняващ длъжността управител, докато Столтенберг поеме поста, съобщават от правителството.

Кандидатурата на Столтенберг предизвика голям дебат в Норвегия и породи съмнения дали той е кандидатът, който е най-подходящ за поста.

Новият шеф на централната банка на Норвегия е приятел на сегашния министър-председател Йонас Гар-Стьоре, който се оттегли от процеса по наемане на нов шеф.

Миналия месец бившият финансов министър Сив Йенсен дори призова Столтенберг да се оттегли от процеса с аргумента, че назначаването му ще навреди на доверието и репутацията на централната банка.

"Ако Столтенберг бъде управител ще се породи силно съмнение относно независимостта на Norges Bank", пише Йенсен във всекидневника Dagens Naeringsliv.