Ако Путин харесва Доналд Тръмп, смятам, че това е актив, а не пасив. Така описа отношенията между Москва и Вашингтон новоизбраният президент на Щатите по време на пресконференцията си миналата седмица.

Опитът на други европейски и американски лидери обаче не показва, че близките отношения с Путин гарантират само позитиви. Какво показва той и какво е да правиш бизнес с руския президент, обясняват от Bloomberg в своя публикация.

Путин и Тръмп с първи разговор. Какво си казаха?

Путин и Тръмп с първи разговор. Какво си казаха?

Новоизбраният американски президент иска стабилна и трайна връзка с Москва

Барак Обама

Снимка 274098

Източник: GettyImages

Очаквания: "Надявам се, че ще имаме конструктивни отношения, базирани на взаимно уважение и взаимен интерес, така че да вървим напред", изявление на Обама от март 2009 година.

Първоначалните резултати: През 2010 година Русия и САЩ подписват споразумение за контрол на разпространението на ядрени оръжия. Кремъл се съгласява да разреши на Щатите да увеличат военните си доставки за Афганистан през руска територия, което е ключов приоритет за Вашингтон.

Какво се промени: В началото на новия мандат на Путин през 2012 година отношенията с Щатите се влошават особено след анексирането на Крим и налагането на санкциите срещу Москва. През 2015 година Русия прекратява договора за транзит към Афганистан и подкрепя Башар Асад в Сирия.

Джордж Буш

Снимка 274097

Източник: GettyImages

Очаквания: След първата среща на Буш с Путин през 2001 година американският президент заявява, че намира руския държавен глава за "сигурен човек, на когото може да се има вяра" и такъв, който е "дълбоко ангажиран със страната си".

Първоначалните резултати: Владимир Путин е първият, обадил се на Джордж Буш след атентата на 11 септември. По-късно той разрешава НАТО да превозва военно оборудване до Афганистан през руска територия.

Какво се промени: Отношенията на Буш и Путин рязко се влошиха, след като Москва обяви война на американския съюзник Грузия през 2008 година.

Ангела Меркел

Снимка 274099

Източник: GettyImages

Очаквания: "Убедена съм във възможностите за разширяване на нашето стратегическо партньорство", изказване на Ангела Меркел през януари 2006 година.

Първоначалните резултати: Германският канцлер се надява да бъде партньор с Москва. Тя довършва проекта газопровод през Балтийско море, започнат от Герхард Шрьодер, през който минават директни доставки от Русия до Германия. Освен това обемът на търговията между двете държави се удвоява.

Какво се промени: Отношенията между Берлин и Москва рязко се влошават след влизането на Русия в Украйна, като това дава резултат във въвеждането на европейските санкции.

Никола Саркози

Снимка 274096

Източник: GettyImages

Очаквания: Саркози описва Путин като прагматик, което подпомогнало на двамата да намерят "общ език" по важните международни въпроси по време на първата им среща в Москва през 2007 година.

Първоначалните резултати: Френският президент играе ключова роля в посредничеството за прекратяване на огъня в Грузия. Успоредно с това големите компании от европейската държава, като Renault, правят сериозни сделки в Русия.

Какво се промени: Неговият наследник Франсоа Оланд е принуден да прекрати важна сделка за оръжия, подписана с Путин от Саркози, заради украинската криза.