В края на октомври миналата година Пекин сложи край на рестриктивната си политика, според която семействата в страната не трябваше да имат повече от едно дете. Тази мярка беше въведена през 1979 г. заради бума на раждаемостта в Китай.

Три десетилетия по-късно обаче в азиатската страна започнаха да усещат негативния ефект на тези мерки. Въпреки че населението на азиатския тигър е най-многобройното в света, то вече е застаряващо.

В същото време все повече се подкопават устоите на традиционното семейство в Китай и расте броят на едночленните домакинства.

През 2014 г. техният брой е бил 66 милиона души или 15% от всички домакинства. За сравнение през 1990 г. те са били 6 на сто от общия брой, показва официалната статистика.

Днес реалният брой на едночленните семейства може би е достигнал 83 милиона – колкото е населението на Германия. Те могат да нараснат до 132 милиона до 2050 г. според изчисленията на експерта от Националния университет в Сингапур Жан Йънг.

“Тенденцията ще се задълбочи през следващите няколко десетилетия заради продължаващото застаряване на населението, нарастващата миграция и броя на разводите”, обяснява той, цитиран от Bloomberg.

“Някои избират да живеят сами, защото имат достатъчно финансови ресурси и предпочитат да имат повече време за и свободно пространство за себе си. Други нямат избор”, допълва Йънг.

По неговите думи разрастването на тази тенденция ще има неминуеми икономически последствия. Най-основното е, че ще нарасне търсенето на жилища, на автомобили, както и потреблението на енергия.

“Това ще промени до известна степен растежа на Китай. В същото време е част от прехода на страната към икономика, задвижвана повече от потреблението”, посочва експертът.