Спорно решение на косовските власти за плащанията заплашва да разпали с нова сила конфликта между етнически сърби и албанци и вече стана повод за гневни коментари от Белград, съобщават световните агенции.

Централната банка в Прищина обяви, че от 1 февруари в цялата страна ще се плаща само в евро - както в брой, така и през дигиталните платежни системи. Изключения се правят само за банкови сметки в чужда валута и за преводи в чужбина. Сръбските банкови карти ще работят

Официалното обяснение е, че новата регулация цели да пресече фалшификациите. Освен това, обаче, тя слага край на специфичната ситуация с парите в Косово. Въпреки записаната в конституцията "една обща валута", страната до този момент нямаше такава.

Косово забрани добива на криптовалута на фона на задълбочаващата се енергийна криза

Косово забрани добива на криптовалута на фона на задълбочаващата се енергийна криза

За да пести електроенергия

Още от фактическото си отделяне от Югославия, населената предимно с албанци провинция започна едностранно да използва първо дойче марката, а от 2002 г. - еврото. В същото време, в населените със сърби части на Косово динарът се използва заедно с еврото - както от местните институции, така и от гражданите и бизнеса. За целта Централната банка на Сърбия има трезор в град Лепосавич близо до границата.

Две сръбски банки имат клонова мрежа в Северно Косово, заплати и пенсии се изплащат в тази валута, посочва Balkan Insight.

Сега едната финансова институция обяви, че напуска страната до 31 януари, а според медии от западната ни съседка същата съдба очаква и другата.

Официален коментар от Прищина няма. Сръбски граждански и бизнес организации обаче не крият притеснението си от случващото се. "Ситуацията с динарите и заплатите, пенсиите и всичко останало, трябва да се разреши с помощта на обществеността, а не ад хок. Защо налагат използването на еврото без официално споразумение с ЕС?", коментира пред телевизия Prva Слободан Стошич от местна неправителствена организация.

По думите му това е опит за натиск върху етническото малцинство, което "е оцеляло през последните повече от 20 години само и единствено с помощта на финансовите ресурси, идващи от Сърбия".

Косово инвестира €152 милиона в цифровизация

Малката балканска страна, която ще инвестира €152 милиона в цифровизация

Да 2030-а година

В Давос сръбският президент Александър Вучич беше категоричен: "Ще се борим с всички средства срещу отпадането на динара в Косово и Метохия. Аз бих платил каквото трябва да платя, но ще платя с динари и ние се борим за това. Нямаме ядрена бомба, не можем да се борим с целия свят, но ще защитим хората си".

Специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак каза пред телевизия Pink, че е уведомил Брюксел за ситуацията и очаква обща позиция на ЕС по въпроса в най-скоро време.