Британците се подготвят за празничен сезон със закъсняващи пратки, отменени влакове и липса на медици, тъй като стотици хиляди работещи ще стачкуват в поредния драматичен епизод на кризата с високата цена на живота, пише Quartz.

Членове на профсъюзи в железниците, автобусните превози, пощите, здравни сектор и граничните власти ще протестират през декември в рамките на най-голямата стачна вълна на Острова от 1989 г. насам. Недоволството им е причинено от също толкова безпрецедентна за последните десетилетия инфлация (с 41-годишен връх) и опасенията, че милиони хора няма да могат да си позволят даже да отопляват домовете си.

41-годишен връх на инфлацията във Великобритания

41-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Правителството обмисля вдигане на данъците

Специфичните искания са различни, но общ е призивът за повишаване на заплатите, за да могат възнагражденията да отговорят на затруднената финансова ситуация.

Кой и кога?

Първи още от 7 декември повлякоха крак учителите в Шотландия. От вчера освен тях протестират и автобусните шофьори. Днес има стачка на Кралските пощи. Тепърва предстоят още много демонстрации в системата на транспорта, а на 15 и 20 декември се очаква до 20 000 медицински сестри да спрат работа.

Точно около Коледа и Нова година пък ще има стачки на граничните власти, което ще превърне в истински кошмар пътуването през британските летища.

Спомени от времето на Тачър

Според изчисления на "Файненшъл Таймс" около 1 млн. работни дни ще бъдат загубени заради протестите през този месец. Това е голям удар, но не колкото големите стачки по времето на Маргарет Тачър.

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

При пресните храни ръстът е над 12%

Най-скорошното голямо недоволство е в края на управлението ѝ - през юли 1989 г. близо 2,5 млн. работни дни не са били реализирани заради стачки. Следвоенният рекорд пък е в началото на нейния престой на "Даунинг Стрийт" - през "Зимата на британското недоволство" през 1979 г. е изчислена загуба в размер на 12 млн. работни дни.

Какво ще направи Сунак?

Британският премиер Риши Сунак и неговото консервативно правителство се опитват да ограничат ефекта от предстоящите стачки. По думите му "ако профсъюзните лидери продължат да бъдат неразумни, мой дълг е да защитя живота и благосъстоянието на британското общество".

Така се появи и проектозакон, който регламентира минимално равнище на транспортното обслужване по време на стачките. Армията пък може да поеме паспортния контрол и спешната медицинска помощ.