Във Великобритания потребителските цени са се повишили с 11,1% през 12-те месеца до октомври, най-много от октомври 1981 г. и голям скок спрямо 10,1% през септември, съобщи Службата за национална статистика на страната (ONS), цитирана от Reuters.

В анкета на медията сред икономисти, много от които смятат, че инфлацията вероятно е достигнала своя връх в момента, те прогнозират, че показателят ще нарасне до 10,7%.

Според ONS инфлацията е щяла да се повиши до около 13,8% през октомври, ако правителството не се бе намесило, за да ограничи цената на сметките за енергия на домакинствата до 2500 паунда ($2960) средно годишно.

В отговор на данните финансовият министър Джеръми Хънт, който трябва да представи нов бюджет, каза, че предстоят "трудни, но необходими" решения за справяне с нарастващите цени.

Цените на храните и безалкохолните напитки за 12-те месеца до октомври са се повишили с най-бързия темп от 1977 година насам, според ONS.

Великобритания пак иска да вдигане данъците и този път навярно ще успее

Великобритания пак иска да вдигане данъците и този път навярно ще успее

Публичните заеми на Острова ще бъдат с около 70 милиарда паунда по-големи от очакваното

Цените, налагани от фабриките, са се повишили с 14,8% през 12-те месеца до октомври, най-бавното увеличение от април насам.

За разлика от скока в основните числа, базисната инфлация, която изключва храната, енергията и други променливи компоненти, остава непроменена на 6,5%.

Домакинствата с най-ниски доходи, за които енергията и храната заемат по-голям дял от разходите, са имали инфлация от 11,9%, докато за най-добре печелещите тя е 10,5%, уточнява ONS.

Разходите на производителите за суровини и енергия се повишават с най-бавния си темп от март, но на ниво от 19,2% увеличението все още е огромно в исторически план.

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Новият министър-председател на Великобритания ще стъпи днес официално в длъжност