Ако утре включите телевизорите по време на парламентарния контрол и не познаете мястото, на което заседават депутатите, не се учудвайте.

Новият политически сезон за парламента ще започне и с ново място, на което ще заседават депутатите. От 2 септември народните избранници ще провеждат гласуванията и дебатите по законотворчеството в сградата на бившия Партиен дом в София. За целта както сградата, така и парламентарната зала претърпяха редица ремонтни дейности.   

Новата пленарна зала в бившия Партиен дом ще посрещне депутатите след строително-монтажни работи за близо 18 млн. лв.

"Това е цената без допълнителните оборудвания, озвучаване, системите за видеонаблюдение, системите за гласуване. Това е цената на чистото строителство", заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността". 

Новата пленарна зала на НС трябва да бъде готова през 2019-а. Как изглежда тя? (СНИМКИ)

Новата пленарна зала на НС трябва да бъде готова през 2019-а. Как изглежда тя? (СНИМКИ)

Ремонтът на "Света София" се изчислява на 25 милиона лева

В тази цена обаче не са включени допълнителното оборудване, озвучаване, осветление, видеонаблюдението и новата система за гласуване. Целият проект за преустройството на зала "Света София", който беше подписан през 2018 година, бе на обща стойност от 23.4 милиона лева с ДДС.  

Отделно ремонтните дейности на самата сграда на пл. "Независимост" беше обявен на обща стойност от близо 19 милиона лева без ДДС. Така грубата сметка, която данъкоплатецът плати, е над 45 милиона лева. 

Иначе в залата ще има 270 работни места, разположени на 12 реда. В случай на свикване на Велико Народно събрание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400. Новата система за гласуване все още не е доставена, а за да стартира работа законодателният орган, в залата е пренесената системата от старата сграда. За стъкления покрив, който наподобява този на пленарната зала на германския парламет, са отделени почти 1 милион лева.