САЩ ще подкрепят Гърция в преговорите с кредиторите по дълговата криза, заяви днес Барак Обама в реч в сградата на фондация "Ставрос Ниархос" в Атина, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

"Тук в Гърция виждам как се осъществяват реформите, за да остане страната конкурентноспособна, отбеляза Обама. Бих искал да поздравя премиера Алексис Цитрас за положените усилия." 

"Продължавайте реформите и ще имате подкрепа от страна на САЩ, каза Обама. Аз ще продължа да говоря на кредиторите на Гърция, че те трябва да приемат мерки, необходими за устойчивостта на дълга на страната", добави американският президент. 

В МВФ подчертават, че проблемът с държавния дълг е ключов за възстановяването на Гърция и те са прави, отбеляза Обама. 

Изявлението Обама направи преди визитата си днес в Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел. 

От 2010 г. страните от еврозоната и МВФ отпуснаха на Гърция в програми за финансова помощ почти 250 милиарда евро. През август 2015 г. бе приета трета международна програма за кредитиране на Гърция от европейските институции в размер на до 86 милиарда евро. В този момент гръцкият дълг надминаваше 315 милиарда евро /175 процента от БВП/. 

В. "Етнос" цитира думите на Обама от срещата му вчера с премиера Алексис Ципрас, че "рестрикциите от само себе си не създават растеж" и че гърците трябва да се сдобият с надежда, че животът им ще се подобри. 

Ципрас е казал на Обама, че "настойчивите искания на европейските лидери за рестрикции създават безкрайни социални и политически проблеми".