Механизмите за стимулиране на икономическия растеж, които действат в света през последните тридесет години, практически са се изчерпали. Това заяви руският президент Владимир Путин, говорейки на сесия на Световния икономически форум чрез видеовръзка.

"Възстановяването след кризата не е лесно. Ако преди 20-30 години проблемът можеше да бъде решен чрез стимулираща макроикономическа политика и такава се правеше и все още се прави на практика, между другото, днес такива механизми по същество са се изчерпали и не работя. Техният ресурс е практически изчерпан ", каза той, цитиран от Интерфакс.

"Това не са само мои голословни твърдения. Например, според МВФ, нивото на общия дълг на публичния и частния сектор се е доближило до 200% от световния БВП, а в някои икономики е надвишило 300% от националния БВП", посочи още Путин.

Той подчерта, че в развитите страни лихвените проценти на практика са на нула, а в ключовите развиващи се държави - на исторически ниски нива. "Всичко това прави по същество невъзможно стимулирането на икономиката чрез увеличаване на частното кредитиране", каза руският лидер.

"А така нареченото количествено облекчаване, което само се увеличава, надува балона на стойността на финансовите активи, води до по-нататъшно разслояване в обществото и нарастващата пропаст между реалната и виртуалната икономики. Между другото, представители на реалния сектор на икономиката от много страни по света често ми казват - това представлява реална заплаха и е изпълнено със сериозни, непредсказуеми сътресения", предупреди Путин.

Според него "определени надежди, че ще бъде възможно да се възстанови предишният модел на растеж, са свързани с бързото технологично развитие".

Путин вижда нарастващата роля на дигиталните ИТ гиганти в обществото като предизвикателство. "Сега много се говори за това, особено по отношение на събитията, които се случиха в Съединените щати по време на предизборната кампания. И това не са само някакви икономически гиганти, в някои области те вече се конкурират де факто с държавата, "каза руският президент.

Той подчерта, че аудиторията на тези корпоративни гиганти се оценява на милиарди потребители, хората прекарват значителна част от живота си в тези екосистеми.

"От гледна точка на самите компании, монополното им положение е оптимално за организацията на технологичните и бизнес процеси. Може би това е така, но обществото има въпрос доколко такъв монопол отговаря точно на обществения интерес. Където границата между успешния глобален бизнес и търсените услуги с консолидиране на големи бази данни и опити грубо, по тяхна преценка, да контролира обществото, да заменят по този начини легитимни демократични институции, всъщност - да узурпират или ограничават естественото право на човека да решава сам как да живее, какво да избира, каква позиция да изразява свободно ", каза руският държавният глава.

Путин добави: "Всички видяхме това точно в Щатите. И всички разбират за какво говоря сега. Сигурен съм, че преобладаващото мнозинство от хората споделя тази позиция, включително и тези, които участват в събитието с нас днес."