Миналата седмица едно събитие в Словения получи отзвук във финансовите среди на цяла Европа. Местните власти проведоха полицейска акция, при която 40 криминалисти претърсиха офисите на местната централна банка, както и тези на международните одитори EY и Deloitte, както и на местната банка NLB.

Словенската полиция мотивира тогава претърсванията с това, че събира доказателства за предполагаеми престъпления на четири лица – шефът на Централната банка Бостян Язбец, бившите подуправители Станислава Каприроло и Янец Фабиян, както и директора на звеното за оценка на активи Томац Цемазар.

В следствие на финансовата криза през 2013 година Словения национализира пет местни банки, а централната банка отписа подчинен срочен дълг от 600 милиона евро. Вследствие на това Асоциацията на миноритарните собственици в Словения завежда дело, на базата на което полицията започва разследването.

Казусът обаче не спира дотук. В свое писмо шефът на Европейската централна банка Марио Драги обвинява словенските власти, че са иззели неправомерно информация на ЕЦБ, която се съхранява в Словенската централна банка. В него лидерът на еврозоната ясно заявява, че ще даде правителството на съд.

Седмица по-късно темата продължава да занимава специалистите. Така в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на финансите на България Христина Вучева коментира случая така:

Влизането на разследващите органи в сградата на централната банка на Словения и изземването на важна информация, собственост на ЕЦБ и Словенската централна банка, е недопустимо. Това е удар в много тежък момент върху репутацията не само на Словенската централна банка, но и върху тази на ЕЦБ.

Друг български експерт – бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов, коментира, че в действията на Словенската централна банка няма нарушение. Според него централната банка на Словения абсолютно законово и съобразно всички действащи в момента традиции отписва подчинен дълг от балансите на банките.