Офисите на местното дъщерно дружество на "Газпром", NIS Petrol в румънските градове Тимишоара и Букурещ, както и жилищата на някои от неговите служители бяха претърсени от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма на 3 октомври във връзка с предполагаем икономически шпионаж в полза на "Газпром". Информацията беше потвърдена от Дирекцията, след като местни медии съобщиха за най-малко девет подобни операции.

Vocea Timisului, цитирайки източници, запознати с обиските, съобщи, че информацията е изпратена и до чужда разузнавателна служба.

Унгария договори с "Газпром" отсрочени плащания за закупеното през зимата гориво

Унгария договори с "Газпром" отсрочени плащания за закупеното през зимата гориво

При какви условия е отстъпката

По време на обиските били иззети документи и носители за съхранение на данни и осем души били отведени за разпит. Срещу четирима от тях (чужди и румънски граждани) прокурорите на Дирекцията за разследвания повдигнаха обвинения за престъпления за разкриване на фирмена тайна и за неразрешен трансфер на компютърни данни.

Тъй като NIS Petrol (Румъния) е дъщерно дружество на NIS Petrol (Сърбия), развитието на събитията предизвика реакции от страна на властите на съседната държава - вече подложена на критики заради позицията си спрямо Русия. Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че случилото се е лошо за Сърбия, но заяви, че раследването няма нищо общо с войната за енергия, а с политическо-шпионска война, предаде Euronews.rs.

"Това няма нищо общо с енергийната война, а е политическо-шпионска война, за да се дисциплинират допълнително някои, които се смятат за непокорни", каза Вучич.

Италианската енергийна компания Eni иска "Газпром" да възстанови доставките към страната

Италианската енергийна компания Eni иска "Газпром" да възстанови доставките към страната

Прекъсването изглежда е само за Италия, която получава доставките от енергийният гигант "Газпром" от тръбопровод, който минава през Австрия

"В същото време изобщо не изключвам възможността за реална вина на NIS, но нито знам какъв е случаят, нито съм се занимавал с него. Важно е да се отбележи, че не са замесени сръбски граждани, няма нищо общо с нас. Повечето са руснаци, но ще поискаме повече информация от румънската полиция. Те обвиняват една от дъщерните компании на NIS в изтичане на данни или нещо подобно. Както и да е, това е единственото нещо, от което се нуждаехме сега", добави той.