Сръбското правителство ще инвестира 5 милиона евро под формата на субсидии, за да привлече авиокомпании, които да стартират полети до 12 нови чуждестранни държави от летището "Константин Велики" в Ниш.

По думите на кмета на града Далко Булатович, цитиран от местните издания Serbian Monitor и Jizne Vesti, целта е така да бъдат гарантирани пътувания до градове в Германия, Италия, Австрия, Словения, Швеция, Унгария и Черна гора.

Според информацията те може да стартират от 1 юли тази година. Булатович посочва , че от правителството в Белград са взели това решение, тъй като добавянето на нови полети от аерогарата в Ниш представлява "обществен интерес".

Целта е субсидиите да гарантират, че от града ще бъдат пуснати регулярни пътувания до Нюрнберг, Рим, Франкфурт, Карлсруе, Хановер, Залцбург, Будапеща, Любляна и други.

По думите на кмета на Ниш линиите ще бъдат обслужвани два пъти седмично, а срокът е до 2023 година.

През миналата година контролът върху летището "Константин Велики" премина от местната власт в ръцете на сръбското правителство. Целта на промяната е да бъдат привлечени повече инвестиции там и това да доваде до развитие на аерогарата в Ниш.