Американският финансов министър Джейкъб Лю заяви, че облекчаването на дълга е важна част от преговорите на Гърция с нейните международни кредитори, подчертавайки, че не трябва да има отлагане на споразумението.

„Времето за това е именно сега и не трябва да се отлага”, посочи Джак Лю пред репортери на кръгла маса, спонсорирана от "Крисчън Сайънс Монитор" в края на миналата седмица. 

Той отбелязва, цитиран от bnr.bg,  загрижеността на Международния валутен фонд, че целевите нива на т.нар. "първичен бюджетен излишък" на Гърция, за които призовава Европа, са прекалено амбициозни и че по този начин някои страни се опитват да избегнат въпроса за намаляване на дълговата тежест. 

Джейкъб Лю, който се срещна през миналата седмица с гръцкия държавен министър Никос Папас, посочва, че Атина е започнала да въвежда необходимото законодателство, за да изпълни много трудните разпоредби на програмата, за която беше постигнато споразумение преди година, въпреки че гръцките власти трябва да предприемат още допълнителни стъпки. 

Въпреки известните "оптимистични новини" от преговорите през миналата седмица Джейкъб Лю отбеляза, че ще разговаря с официалните европейски представители в кулоарите на започващата след няколко дни среща на страните от Г-7 в Сендай, Япония, за да разбере състоянието на нещата.

„Всички участниците в разговорите вярват, че ще бъде намерено решение през настоящия месец. Все още не съм видял къде е пресечната точка на подобно споразумение, но е очевидно, че през настоящата седмица ще видим признаците на напредък”, смята американският финансов министър.

Коментарите на Джейкъб Лю идват, след като в петък агенция Market News International съобщи, че Гърция и европейските й кредитори са постигнали споразумение за 18 предходни действия, необходими за страната, за да бъде одобрено от Еврогрупата отпускането на нов транш от спасителната финансова помощ. Агенцията обаче допълни, че все още няма напредък по отношение на въпроса за облекчаване на дълга.

В тази връзка Лю предупреди, че би било вредно по-нататъшно забавяне на преговорите за дълга, което рискува да доведе до нова криза.

Американският министър посочва, че  не би било добре за световната икономика или за геополитическата стабилност, ако има повторение на драматична криза в Гърция, особено когато това съвпада с наближаващото гласуване във Великобритания за оставане или за напускане на ЕС.