От години потребителите в Европа се възползват от по-ниски цени на лекарствата, особено на генеричните, които се произвеждат много по-евтино някъде в чужбина. Но насред пандемията има нова мантра: върнете производството на лекарства обратно у дома, пише европейското бюро на Politico.

Коронакризата демонстрира драматично на европейците недостатъците на световната верига за доставки на лекарства. Страни като Индия спряха износа на някои от най-важните лекарства като антибиотици и парацетамол точно в момента, в който болниците започнаха да се пълнят със заразени.

Тази зависимост на Стария континент от вноса е сравнително нова, казва Андреас Майзер, управляващ директор в MundiCare. Той посочва, че Европа започна сериозно да аутсорсва доставките на лекарства към Индия и Китай преди около 20 години. Това позволи на европейците да купуват по-евтини лекарства от чужбина, тъй като в блока разходите за труд са по-високи.

От запад на изток и обратно

Сега обаче производството на лекарства отново привлече вниманието на европейските депутати. Експерти обаче предупреждават, че континетът ще трябва да направи сериозни компромиси, ако върне производството обратно.

Европейската комисия и държавите членки ще трябва да убедят производителите да се завърнат на Стария континент в момент, в който цените на генеричните лекарства са достигнали дъно. Кой ще поеме сметката, остава да видим.

Очаква се ЕК да представи визията си за сектора на 24 ноември, но общата идея е, че Брюксел иска да намали зависимостта на Европа от други държави като окуражи производствения капацитет на Стария континент. Европейските лидери стоят твърдо зад искането, а подобни призиви се чуха и от евродепутатите.Вероник Триле-Леноа, член на Европейския парламент, подкрепя завръщането на производството, но признава, че няма да бъде лесно. Тя посочва идеи като финансови стимули за производителите и публично-частни партньорства.

В същото време Европейската комисия прави по-широк преглед на търговската си политика, цитирайки концепцията "отворена стратегическа автономия" - подход, който ще увеличи независимостта на доставките на редица стоки, но ще остави пазарите отворени.

Засега Комисията пипа внимателно. Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешните пазари, който подкрепяше идеята за стратегическа автономия още преди пандемията, сега казва, че "трябва да сме изключително внимателни" с връщането на производството.

Сред страните членки на ЕС Франця е сред най-големите поддръжници на идеята, като Париж вече обяви, че ще раздава държавна помощ при решоринг.

Очаквания срещу реалност

Макар че фокусът върху недостига на лекарства - и връщането на производството в Европа като решение - набра инерция, проблемът не е от вчера. А Европа не е и единственото място, на което се обсъжда той.

Проблемите са много: от сигурно увеличение на разходите за производство, а оттам и на цените, до притеснения за потенциални вреди за околната среда от новите замърсяващи заводи. Все още не е ясно и кой ще плати тази операция: данъкоплатците вероятно също ще трябва да бръкнат в джобовете си, защото фармацевтичните компании ще трябва да бъдат убеждавани с държавна помощ. Въпросът за завръщането на заводите касае генеричните лекарства - обикновено по-стари и с изтекъл патент, което означава, че всички могат да ги произвеждат безплатно. Конкуренцията е огромна, а цените - ниски. И производителите нямат стимул да произвеждат на Стария континент, където регулациите и заплатите са високи.

По-високите разходи за лекарства ще достигнат и болниците, които вече са в затруднено финансово положение.