Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на 20-те най-големи световни икономики по време на двудневната си среща в столицата на Аржентина Буенос Айрес среща обсъдиха проблемите на световната търговията като риск за растежа.

Световните финансови лидери отхвърлиха протекционизма и призоваха за по нататъшен диалог по спорните въпроси, но не можах да отслабят заплахата от търговски войни.

Участниците в срещата от Г-20 се договориха само да работят за засилване приноса на търговията в икономиките на техните страни и признаха необходимостта от по-активен диалог и действия. 

"Потвърждаваме заключенията на нашите лидери в областта на търговията, направени на срещата на върха в Хамбург, и признаваме необходимостта от продължаване на диалога и действията. Ние ще работим за укрепване на приноса на търговията за нашите икономики", се посочва заключителното изявление на финансовите министрите от Г 20 , цитирано от Reuters.

Декларацията обаче не спомага с нищо за облекчаване на страховете от глобални търговски война. 

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп подписа указ за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий от всички страни с изключение на Канада и Мексико. Митата върху вноса на стомана ще бъде 25%, при внос на алуминий - 10%. Те влязат в сила този петък. 

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмпподготвя мита върху вноса от Китай на продукти от телекомуникационния и технологичния сектор на стойност до $ 60 милиарда. Разработване на тези мерки е в рамките на разследването срещу китайски практики в областта на интелектуалната собственост.

Според източници на Ройтерс, запознати със ситуацията, Тръмп ще обяви тези мерки до петък. 

Хамбургската декларация от 2017 г., която финансовите лидери споменаха във вторник, гласи, че страните от Г20 ще "продължават да се борят срещу протекционизма, включително всички безскрупулни търговски практики". 

В декларацията се казва също, че лидерите на Г-20 "признават ролята на законните инструменти за защита на търговията". Това дава на САЩ аргумент в защита на своите интереси. Американският министър на финансите Стивън Мнучин поясни, че американските мерки са легитимен начин за защита на търговията. 

"Има риск от търговска война, президентът каза, че не се страхуваме да участваме в търговска война, отчитайки размера на нашия пазар икономика и факта, че имаме голям търговски дефицит. Щ осе отнася до стомана и алуминия въвеждането на това (въвеждането на мита) е резултат от нелоялни търговски практики и затова ние отговорихме по този начин", каза още Мнучин.

Европейските официални лица заявиха, че няма да има победители в търговската война, а предлагат страните от 20 да се обединяват в подкрепа на "мултилатерализма" - конструктивен подход на сътрудничество на основата на международните споразумения и правни документи.