Ако има едно нещо, за което иначе толкова различните кандидат-президенти на САЩ като Бърни Сандърс и Доналд Тръмп могат да се съгласят, то това е, че някои бизнес практики унищожават американски работни места и ощетяват средната класа.

След десетилетие на застой в растежа на заплатите, докато корпоративните печалби се изкачват до нови висоти американските граждани усещат ефектите и изливат гнева си върху големите компании, предава CNNMonеy.

Икономистът Дъглас Холц-Ийкън, президент на America Action Forum, заяви, че кандидатите и дори държавният глава Барак Обама реагират на все по-ядосания електорат.

Представяме ви как протича „войната” срещу бизнеса по време на президентската кампания.

Обама срещу Pfizer

Министерството на финансите на САЩ издаде нови регулации миналата седмица, които целят да се справят с избягването на корпоративни данъци. Правилата ефективно събориха плановете на фармацевтичната корпорация Pfizer за сливане с Allergan – сделка за 150 милиарда долара, която президентът Барак Обама критикуваше в продължение на месеци.

Обама нарече този вид сделки „непатриотичен”, защото той премества централата на дадена компания зад граница с единственото намерение да плаща по-ниски данъци.

От своя страна редица дружества твърдят, че данъчният кодекс на Америка е архаичен и Конгресът трябва да го промени. Има двупартийна подкрепа за данъчна реформа, но не особени действия към момента.

Сандърс срещу General Electric

Бърни Сандърс заяви пред New York Daily News, че американската корпорация GE „разрушава тъканта на Америка” като открива работни места в Мексико, затваря американски заводи и работи усърдно за свеждане на данъчната си сметка до минимум.

Това спечели на Сандърс остър упрек от страна на главния изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт: „Никога не сме били голям хит сред социалистите”.

Тръмп срещу Ford

Доналд Тръмп нееднократно е критикувал автопроизводителя Ford за инвестициите си в Мексико. Той определи най-новите планове на компанията да инвестира там като „абсолютен позор”.

Ford планира да похарчи 1,6 милиарда долара за ново съоръжение, в което ще работят 2800 души, като компанията сочи, че в резултат от това няма да съкращава работните места в САЩ.

Клинтън срещу Oreo

Хилари Клинтън, Доналд Тръмп и Бърни Сандърс разкритикуваха намерението на конгломерата Mondelez International да съкрати 600 работни места във фабриката за бисквити Oreo в Чикаго и да премести много от тези позиции в Мексико.

Миналия месец Клинтън предложи възстановяване на данъчните стимули от компании, които получават данъчни облекчения в САЩ и след това преместват работните места в чужбина.

Круз срещу ТТП

Тед Круз не подкрепя Транстихоокеанското партньорство (ТТП) – търговско споразумение, което Барак Обама постигна с 12 страни от Тихоокеанския регион.

Обикновено републиканците се обявяват „за” подобни сделки, а самият Обама я изготви предимно с помощта на контролирания от Републиканската партия Конгрес.

Круз не е единственият противник на ТТП: Клинтън, Сандърс и Тръмп също осъдиха споразумението.

Тръмп срещу Безос

Доналд Тръмп често критикуваше главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос заради това, че купи Washington Post, за да избягва данъци и да оказва влияние върху правителството за създаване на закони, благоприятни за най-голямата компания за онлайн търговия.

Макар че фактите, които Тръмп изтъкваше, не бяха верни (Amazon плаща данъци), компанията наистина се облагодетелства от липсата на данък върху интернет продажбите в много щати.

През декември Безос отговори на провокацията, като предложи да изпрати Тръмп в Космоса с ракетата си Blue Origin.

Обама срещу Halliburton

Министерството на правосъдието на САЩ, което е относително приятелски настроено към корпоративни сливания, започна дело, за да блокира планираното сливане на американската компания за обслужване на петролни полета Halliburton и компанията за петролни услуги Baker Hughes.

Сделката щеше да обедини два от трите най-големи доставчици на услуги за нефтени находища в света. Администрацията на американския президент Барак Обама обясни, че сделката щяла да навреди на икономиката на САЩ и глобалната конкуренция.