Най-ясният знак, че споразумението между двете най-големи икономики в света, е тук. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви в сряда, че Вашингтон се отказва от намерението си да повиши митата върху внос от Китай на стойност $200 милиарда до 25 процента, пише The Wall Street Journal.

Изявлението му идва след провеждането на комисия, на която Лайтхайзър е заявил, че САЩ и Китай са постигнали най-общо споразумение по механизъм, който да постигне търговска сделка. В неделя държавният глава посочи, че въвеждането на по-високи мита ще се забави, но не посочи с колко. В отговор на журналистически въпроси, Лайтхайзер посочи, че САЩ се отказва от идеята.

Заплахата за по-високи мита разтърси световните пазари и накара част от американския бизнес да обмисли прекратяване на производствените операции в Китай.

"Изглежда, че през последнтата седмица, преговорите са постигнали прогрес", казва Майън Брилиянт, изпълнителен вицепрезидент на американската Търговска камара.

По време на участието в комисията, Лайтхайзер посочи, че е възможно да бъде постигнала сделка, в рамките на която САЩ си запазва правото да вдига мита при неизпълнение на споразумението, но само след разговори с Пекин. Тези разговори ще се провеждат ежемесечно между служители на по-ниско ниво, веднъж на три месеца между зам.-министри и на две години между министри на двете страни.

Консултациите ще се фокусират върху индивидуални оплаквания. "Целта е проблемите да бъдат разрешавани на най-ниско ниво", казва търговският представител. Ако разговорите не дадат решение, САЩ ще въведе мита отново.

Той даде и подробности около споразумението за валутата. Лайтхайзер посочи, че Китай е обещала да не обезценява юана и да е прозрачна що се отнася до намесите си на пазара. Подобно споразумение САЩ постигна с Мексико и Канада.

Търговският представител подчерта, че разговорите не са приключили.

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Световна рецесия и €7 милиарда загуби: Ще въведе ли Тръмп мита върху автомобилите?

Държавният глава на САЩ има 90 дни, за да вземе решение