Твърдият тон на новия американски президент Доналд Тръмп към Мексико може да бъде само в плюс за друга негова "мишена" - Китай.

В случай, че отношенията между съседните държави се обтегнат още повече, азиатският гигант ще има възможност да се превърне в най-големият търговски партньор на Мексико и на Латинска Америка като цяло.

"Търговския конфликт между държавите поставя властите в Мексико в ситуация, в която трябва да търсят нови пазари за износ", обяснява Шон Майнър от Altantic Council.

"Напоследък южноамериканската страна и Китай показват сигнали на сближаване. Ясно е, че това е последствие от обтегнатите отношения с Вашингтон", допълва експертът, цитиран от CNBC.

Колко ще струва стената на Тръмп с Мексико?

Колко ще струва стената на Тръмп с Мексико?

Преградата ще е дълга най-малко 1 300 мили

По-рано тази седмица Доналд Тръмп поднови идеята за въвеждането на налог върху вноса в Щатите. На фона на това Мексико все по-усилено търси други евентуални търговски партньори.

В средата на декември представители на страната проведоха среща със свои китайски колеги, като двете държави се договориха за задълбочаване на отношенията им.

В резултат мексиканската Giant Motors, част от която е собственост на милиардерът Карлос Слим, и китайската автомобилна корпорация JAC Motor се договориха за инвестиция от 200 милиона долара в SUV в южноамериканската страна.

Това вложение дойде донякъде в отговор на заплахите на Доналд Тръмп, че ще облага с 45% мито всички коли, внасяни в САЩ от Мексико.

Враговете, които си спечели Тръмп още преди встъпването в длъжност

Враговете, които си спечели Тръмп още преди встъпването в длъжност

Кои бизнеси настъпи новоизбраният президент?