Разликите между заплатите на гражданите в Западна Европа и тези в Централна и Източна Европа се усещат най-вече когато става въпрос за покупка на жилища, пише Reuters.

Един от най-недостъпните пазари на имоти в Европа е Чехия например, където са нужни средно 12,2 брутни годишни заплати за закупуване на апартамент от 70 квадратни метра, според проучването на Deloitte за достъпността на жилищата от 2021 г. Цените на жилищата в Чехия се повишиха с 22% на годишна база през третото тримесечие на 2021 г.- най-сериозното покачване в Европейския съюз за второ поредно тримесечие по данни на Евростат.

В Германия например са нужни шест средни заплати за покупка на имот в Германия, а в Норвегия пет.

В Малта харчат най-малко за жилище. В Гърция - най-много. А в България?

В Малта харчат най-малко за жилище. В Гърция - най-много. А в България?

В ЕС малтийците харчат най-малко от приходите си за жилище - едва 8,2%. Гърците пък дават най-много - близо 40%. Къде е България в тази класация?

В центъра на Варшава например средната цена на квадратен метър е около 4000 евро, а в Брюксел е 3770 евро.

Освен високите цени в Прага, проблем е и дългото чакане на строителните предприемачи да получат разрешителни за строеж.

През 2021 г. предлагането на жилища в чешката столица достигна 10-годишно дъно, според предприемачите Trigema, Central Group и Skanska Reality (имало е 3300 нови апартамента, налични за предлагане миналата година, с 1980 броя по-малко на годишна база).

Цените се повишават в целия регион, заради бързия ръст на заплатите и продължителния период на ниски лихвени проценти.

"Затруднение при покупката на първо жилище изпитват дори хората със средни и дори относително високи доходи", коментира Вит Храдил от чешката агенция за недвижими имоти Cyrrus.

Софийските квартали, в които най-малко хора могат да си позволят жилище

Софийските квартали, в които най-малко хора могат да си позволят жилище

Само четири квартала в столицата са достъпни за покупка на имот със средни доходи

"Става въпрос за учители, полицаи, пожарникари, които вероятно не могат да си позволят покупка на апартамент в Прага на този етап", коментира той.

Централна Европа изпревари по-голямата част от страните на континента в повишаването на лихвените проценти след пандемията, което още повече затруднява за тези, които търсят първо жилище.

Чешката народна банка отново въведе лимити за ипотечно кредитиране, като заеми - равняващи се на не повече от 80% от стойността на имота, както и тавани върху дълга на кредитополучателите спрямо дохода. Вдигна се и основния лихвен процент до 20-годишен връх от 4,5% миналата седмица.

Според експерти лихвите по ипотеките скоро биха могли да достигнат близо 5%, спрямо прогнозираните 2% по-рано.

Властите търсят решение на проблема. Кметът на Прага Зденек Хриб обяви, че ще има реконструкцията на общинските жилища, за да увеличи предлагането и да запази определен брой в резерв за учители, полицаи и социални работници.