Българите вече формират най-голям дял сред купувачите на ваканционни имоти по южното Черноморие, изпреварвайки руснаците, показват данни на Green Life Development & Resorts, представени днес. На трета позиция остават украинците.

Друга тенденция, която се забелязва тази година, е ръстът на сделките с банково финансиране. "Ако през 2017 г. българските клиенти разчитаха предимно на собствени средства при покупката на ваканционни имоти, то през настоящата година отчитаме засилен интерес към сделките с кредит. Това са предимно хора, които не разполагат със спестявания, но имат високи и стабилни доходи, което им дава увереност за покупката", коментира изпълнителният директор на компанията Теофил Петров.

Купувачите

Около 30 процента от сделките са с българи. А 20 процента от тях са с кредит. Забелязва се и промяна в настроенията на банките, които са по-склонни да отпуснат финансиране. Тенденцията е подобна и при градските имоти, където, както сме писали вече, расте делът на сделките с банково финансиране, както и делът на кредита от общата цена на жилището.

Засилване се отчита и на сделките за ваканционни имоти, които все още са на етап строеж, посочват от компанията.

Освен българи, руснаци и украинци, сделки по морето се сключват и с граждани на Великобритания, Израел, Полша, Чехия и САЩ, макар техният брой да е далеч по-малък.

Руснаците продължават да купуват имоти, в които да прекарват лятната ваканция или с намерението да се преместят и да живеят тук. Особено важи тази тенденция за градове като Созопол, Поморие и други, които предлагат възможността за целогодишен престой с развита инфраструктура и други необходими удобства.

Украинските купувачи по-често купуват с цел инвестиция, за да запазят спестяванията си, отдавайки под наем. Голяма част от тях купуват в Поморие заради балнеоложките центрове, което осигурява поток през цялата година, а не само през летния сезон.

Там се търсят имоти и от българи, които работят в чужбина, но искат след пенсиониране да се завърнат в България. Най-голям е делът на тези, които работят на Острова, посочват от компанията.

Цените

През 2017 г. цените не се промениха особено. През настоящата година от Green Life отчитат умерен ръст от 10-15 процента. Цените на апартаментите с една спалния в Созопол са около €50 000 - €65 000, а в Поморие - между €35 000 и €42 000. Тези с две спални се продават за около €60 000 в Поморие и между €80 000 и €100 000 в Созопол.

От Green Life прогнозират в бъдеще ценовите нива да се задържат, като Петров посочи, че пазарът е достигнал пик.

От компанията отчитат и друга тенденция - повишен ръст на интереса на руските купувачи към Грузия, която предлага имоти на подобни на България цени.

За българите, които искат имот в чужбина, най-интересен пазар от става гръцкият, като предпочитат вили и апартаменти в северната част на страната заради бързия достъп.