Пазарът на жилища у нас се нагорещи в последно време и въпреки очакванията за спад на цените, както на много места в Европа, това не се случва засега. Спад има обаче в сделките, което неминуемо ще доведе и до охлаждане на цените. Какво обаче се случва в сегмента на средно висок и висок клас жилища у нас?

През първата половина на 2023 г. се регистрира ръст от почти 5% в предлагането в този сегмент, с което броят на жилищните единици в него достига 15 000. Броят на жилищата в активен строеж остава непроменен - почти 4 000. Това се казва в доклад за пазара на имоти на консултантската компания Colliers за първото полугодие на тази година.

При проектите в строеж се запазва тенденцията за по- големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота. Вероятно това се дължи на по-активното търсене на подобни предимства по време на пандемията и заради дистанционната работа.

Интересът на купувачите е с фокус върху апартаменти с две спални, казват от компанията. Сделките се извършват предимно със собствен капитал, без банково финансиране.

Средните цени остават непроменени през първата половина на 2023 г. , като само за първокласни имоти се наблюдава леко увеличение. Средната цена за апартамент с две спални е 180 000 - 230 000 евро.

  • С три спални: 240 000 - 300 000 евро
  • Къща от редови тип: 320 000 - 450 000 евро
  • Самостоятелна къща: над 486 000 евро

Отстъпки не се наблюдават или са в минимален размер.

Пазарът на жилища под наем се развива активно. Наблюдава се ръст на цените в отговор на движението на инфлацията. Той е с най-високи стойности при имотите с три и четири спални - около 10-12%

При наемите средните цени за апартамент с две спални са 1 000 - 1 300 евро, а за апартамент с три спални: 1 600 - 1 800 евро. За къща: над 2 150 евро.

"Преобладава търсенето на жилища за лично използване, но купувачите продължават да придобиват имоти и с цел инвестиция, за да защитят спестяванията си в условията на висока инфлация", се казва в доклада.

Пазарът на жилища от средно висок и висок клас остава стабилен, заради наличие на търсене за качествен продукт и по-рядко използване на банково финансиране при покупка.

Очаква се цените да запазят нивата си, вследствие на стабилизирането на разходите за строителни материали.