В един от домовете на идеята за контрол върху наемите се вихри битка. Но за разлика от останалата част на Европа, в която политиците се опитват да укротят цените, в Швеция партиите обмислят как да ги повишат, разказва Politico.

В северната страна отдавна има ясни предпочитания към правителствената намеса на пазара на жилища. Ситуацията в момента обаче е напът да се промени, след като за първи път от десетилетия партиите обмислят идеята за дерегулация.

"Нужни са сериозни и отворени разговори за контрола върху наемите", коментира кметът на Стокхолм Анна Кьониг Джермир, член на дясната Умерена партия. "Както винаги, нужна е промяна на политиките в съответствие с промяната в обществото".

Пазарът на жилища в Швеция е бойно поле за политиците от повече от век. През 1916 г. избухва стачка, след като живеещите под наем в град, южно от Стокхолм, се оплакват от хлебарки, въшки и други проблеми.

След края на стачката следва 20-годишна законодателна борба за правата на живущите под наем, а депутатите ту застават на страната на наемателите, ту на наемодателите. В крайна сметка през 40-те години дебатът достига до решение след серия победи на социалдемократите, което позволява на партията да въведат ценови контрол.

Десните депутати и редица икономисти смятат, че сегашната система в Швеция, в която увеличението на наемите е ограничено, а правата на наемателите са силно застъпени, създава недостиг на жилища и е нечестно към редица наематели, които не могат да получат апартамент с контролиран наем.

Левите депутати обаче казват, че намаляване на регулациите, последвано от естествено повишаване на наемите, ще изтласка от Стокхолм по-бедните жители и заплашва ценения в страната идеал за социално равенство.

Дебатът в Стокхолм се следи внимателно в цяла Европа, след като правителствата на Стария континент обмисля как да се справят с космическия ръст на жилищата и наемите в столиците и големите градове. В Берлин, например, наскоро бе въведен 5-годишен мораториум върху повишаването на наемите.

Необичайната система в Швеция се основава върху няколко ключови статистики, според които се изчислява стойността на дома. Така цената на наема се определя от размера на жилището, дизайна и локацията. Средният наем за едностаен апартамент в Стокхолм е 4 910 шведски крони (или около €460), според националната статистика. Макар сумата по българските стандарти да е висока, в столицата на Швеция средната заплата е над €41 хил. годишно.

Цените важат за жилища, които са вписани в публичен регистър и чакането за тях понякога може да достигне две десетилетия. Има и друг вариант: наемането на жилище извън програмата или наемането на жилище от програмата от първоначалния наемател. В тези случаи наемите са двойни. Разбира се, това създава и огромен черен пазар.

Според кмета, настоящата система изкривява цените. И означава, че новото строителство носи по-нисък доход от наемите, което прави строителството нежелана дейност.

Сега има значи, че шведите са готови за промяна на този модел, а идеята е, че новото строителство трябва да бъде изключено от програмата, набира популярност.