През 2022 година руснаците са чужденците, закупили най-много апартаменти и други недвижими имоти в Турция, съобщи Турското статистическо бюро (TUIK), пише Прайм.

Според статистическите данни, през миналата година в Турция са продадени общо над 1,485 милиона апартамента, което е с 0,4% по-малко от продадените през 2021 година.

От посочения брой, чужденци са закупили в страната над 67 000 жилищни имота, което е с 15,2% повече на годишна база. Но само за декември миналата година спрямо предходния месец, броят на продадените апартаменти на чужденци е намалял с 18,6%, посочват от турското ведомство.

Най-популярни за покупка на имоти сред чужденците са Истанбул, Анталия и Мерсин.

Най-много недвижими имоти в Турция са придобили през миналата година руснаци - 16 312 броя, т.е. почти колкото общият броя на покупките от следващите 2 места в "класацията". Това означава, и че близо една четвърт от всички закупени от чужденци през миналата година в Турция жилищни имоти принадлежат на руснаци.

На второ място по брой покупки на имоти в Турция са гражданите на Иран - над 8200 имота, а на трето са иракчаните - с над 6000 придобити имота, става ясно от статистическите данни.

В същото време, само през декември 2022 г., руснаците са закупили над 2400 апартамента в Турция.

Интересен факт е, че според статистическите данни, към март миналата година руснаците са били на трето място сред купувачите на жилища в Турция - след купувачите от Иран и Ирак, но от април излизат напред в класацията.

В средата на ноември миналата година на турския уебсайт change.org се появи петиция с искане да се спре продажбата и отдаването под наем на недвижими имоти на чужденци в Анталия. Авторът настоява чужденците да отсядат в хотели в турските курорти.

Граждани от кои държави купуват най-много имоти в Турция и кои са предпочитаните локации

Граждани от кои държави купуват най-много имоти в Турция и кои са предпочитаните локации

През август чужденци са закупили общо 5200 къщи и апартаменти в Турция