Предлагащото нощен клуб, четири басейна, боулинг и 360-градусови гледки към Южна Калифорния, имението The One в Бел Еър, предизвика интерес и широко медийно отразяване след обявяването на цената си за пръв път през 2015 г. Днес, седем години след като започна работата върху проекта с площ от 9,2 хил. квадратни метра, проектантът Нийл Найoми казва, че е почти готов да тества пазара на пробна цена от 500 милиона долара, пише "Bloomberg".

"Когато имаш нещо толкова рядко, можеш да поискаш каквато и да е цена за него", казва той. "Когато къщата беше създадена, нямах основание да искам 500 милиона долара - сега има толкова много деветцифрени продажби в Лос Анджелис и по света, че исканата цена вече не е неразумна."

Имение за $111 милиона се превърна в най-скъпата сделка в историята на Флорида

Имение за $111 милиона се превърна в най-скъпата сделка в историята на Флорида

Предишният рекордьор беше покупка за 110 милиона долара

Найoми признава, че изграждането на мегаимения без сигурни купувачи може да бъде голям капан за инвеститора. Превишаването на разходите и закъсненията са често срещани. И макар проектът да е привлекателен, удобствата и специфичният дизайн могат да стеснят броя потенциални купувачи, заяви оценителят Джонатан Милър, президент на агенцията за оценка на недвижими имоти и консултантски дейности "Miller Samuel" Inc.

"Проблемът с това е, че колкото повече удобства добавяте, толкова повече персонализирате имота", добавя Милър и казва, че това може да намали крайния размер на пазарната цена.

Според Найоми това обаче не е проблем. "Лос Анджелис се опита да ограничи изграждането на нови мегаимения, което означава, че нищо подобно не може да бъде построено отново", зави той. И макар че едно от удоволствията, което се радваше на доста внимание, а именно стая с резервоари с живи медузи, вместо облицовка по стените, да е отпаднало, Найоми казва, че има планирано нещо друго което е "дори по-добро".

Марк Зукърбърг пази в тайна имение за $22 милиона край езерото Тахо

Марк Зукърбърг пази в тайна имение за $22 милиона край езерото Тахо

Имотът има 8 спални и 9 бани

Той все още не е пуснал никого в имота, но казва, че специфичните характеристики на имението са помогнали да привлекат интерес от евентуалните купувачи. Той е говори с тях, но отказа да предостави подробности, позовавайки се поверителност. Демонстрацията на имението ще се случи, след като завърши окончателното декориране на интериора.

Поставянето на свръхвисоки цени е стратегия, известна като "амбициозно ценообразуване". Това е начин да се привлече внимание за прекомерно луксозните обяви на пазара. Продажба на исканата цена за половин милиард долара би била повече от два пъти по-висока от най-голямата сделка с жилищни имоти в САЩ до момента - тя е за мезонет за 238 милиона долара, закупен от основателя на "Citadel" Кен Грифин в Манхатън. 

Найоми има още два други проекта в Бел Еър. Един от неговите имоти трябваше да бъде намален три пъти, след като бе обявен през 2018 г. за 65 мнл. долара.

Милиардерът-колекционер, който си купи 200-годишно имение до Бъкингамския дворец

Милиардерът-колекционер, който си купи 200-годишно имение до Бъкингамския дворец

Имотът, където е живял Шарл Дьо Гол, му струва $122 милиона с голяма отстъпка

Въпреки че много малко супер луксозни домове се продават всяка година, през 2019 г. се наблюдаваше подобрение, като миналата година 23 жилища бяха продадени за 50 и над милиона долара САЩ, най-много от 2014 г. насам, според Милър. Шест от продадените са за най-малко 100 милиона долара.