Политическият контрол върху нивата на жилищните наеми се превръща във все по-популярна мярка в Европа — но експертите предупреждават, че тя рядко успява да разреши проблема с високите цени. И дори може да изгони инвеститорите, пише CNBC.

В Швеция контролът върху наемите в крайна сметка доведе до сваляне на правителството там. В Германия идеята е обект на многогодишна съдебна битка. В същото време политиците в Нидерландия, Великобритания и Ирландия водят подобни дискусии.

Причините

Ситуацията става "неприемлива", посочва старши икономистът в RaboResearch Ник Вриеселаар.

Тенденцията хората да се местят да живеят в градовете, където има повече работни места и по-високи заплати, не е нова. Насред ултраниските лихвени равнища, въведени първо насред дълговата криза, както и схемите за подпомагане за закупуване на жилище, все повече хора купуват имот — или за лично ползване, или като инвестиция. Търсенето повишава цените, тъй като предлагането е ограничено.

Към ниските лихви трябва да добавим и т. нар. "Airbnb ефект", който влоши ситуацията. Вместо да продадат имота си или да го отдадат под дългосрочен наем, множество собственици решават да навлязат на пазара на краткосрочните наеми. Което означава, че има по-малко жилища за местните, което допълнително ускорява цените и на наемите, и на самите жилища.

Между 2010 и първото тримесечие на 2021 г. наемите в Европейския съюз се покачват с 15,3%, според Евростат. Най-високите са те в Дъблин, Копенхаген, Париж, Люксембург и Стокхолм.

Омагьосан кръг

Изкуственият таван на наемите означава, че възвращаемостта за инвеститорите е ограничена. В Ирландия, например, в някои области повишението е ограничено до 4% годишно. "Ако инвеститорите не могат да получат възвращаемост, я търсят другаде", казва експерт.

Частните инвестиции играят ключова роля в жилищния пазар. И ако инвеститорите знаят, че могат да получат повече срещу парите си на друг пазар, те местят средствата си. Което пък ограничава предлагането.

Не всеки обаче е съгласен, че се случва именно това.

Барбара Щеенберген, член на International Union of Tenants и бивш депутат от Кьолн, подчертава, че досега не е виждала спад на инвестициите на никой пазар, на който е въведен контрол върху повишението на наемите. В същото време високите наемни нива са "заплаха за социалния мир", казва тя, особено на пазари като Берлин.

Всички обаче са съгласни, че единственият начин проблемът да бъде разрешен дългосрочно, е предлагането — т.е. строителството — да нарасне.

Според Вриеселаар, правителствата могат да постигнат това с данъчни промени. Общо казано, той смята, че Нидерландия трябва да облага богатството на по-заможните граждани, включително вторите им и трети жилища, като в същото време намали тежестта върху доходите на гражданите.

Най-тежката дилема пред централните банкери: балоните на жилищния пазар

Най-тежката дилема пред централните банкери: балоните на жилищния пазар

Подкрепата за икономиките все някога трябва да спре, но как ще се отрази тя на имотите