Растящите цени на жилищата по света се превръщат в ключово предизвикателство пред централните банки, които рано или късно ще трябва да спрат кризисната подкрепа за икономиките, пише Bloomberg.

Ако отдръпването на стимулите е твърде бавно, расте рискът от надуване на балони на пазара на недвижими имоти — а с него и притесненията за дългосрочната финансова стабилност. Прекратяването на помощта твърде рано пък рискува да срине пазарите и да заплаши възстановяването след пандемията.

Спомените за предходната криза, която започна от жилищния пазар, все още са кристално ясни в паметта на централните банкери. Затова и недвижимите имоти днес са на челните места в дискусията за затягане на паричната политика.

Представителите на Федералния резерв, който предпочитат намаление на програмата за изкупуване на облигации, цитират цените на жилищата като една от причините за подобен ход. Конкретно, те гледат към покупките на ипотечни облигации, за които някои се притесняват, че подкрепят още повече търсенето във вече нагорещен пазар.

През следващите седмици централните банкери в Нова Зеландия, Южна Корея и Канада ще се срещнат, за да определят своята политика. Растящите цени на жилищата във всяка една от държавите създават натиск за решения, които ще забавят ръста и ще запазят имотите достъпни за средния работник.

Централната банка в Нова Зеландия е изправена пред най-горещия жилищен пазар в света, според класацията на Bloomberg Economics. В мандата ѝ отскоро влизат именно и цените на жилищата.

Изправена пред критики за ролята си в повишаването на цените на жилищата, централната банка на Канада пък се готви да е сред първите в развитите икономики, които ще направят крачка към затягане.

Миналия месец централната банка на Корея пък предупреди, че жилищата са "значително надценени" и че тежестта на ипотечните кредити върху бюджетите на домакинствата расте неимоверно. Влошаващата се ситуация покрай коронавируса обаче може да натежи повече върху решението.

В Европа централната банка даде знак, че ще включва разходите на собственици на жилища в измерването на инфлация. На Острова банкерите също показаха притеснение от растящите цени на имотите. Това се случва и в Северна Европа.

Пандемията наду още повече балона при недвижимите имоти в Европа

Пандемията наду още повече балона при недвижимите имоти в Европа

Политиците търсят иновативни начини, с които да подкрепят предлагането, но ходовете са твърде плахи

Банката за международни разплащания, позната и като "централната банка на централните банки", миналия месец предупреди в доклад, че цените на жилищата са нараснали по време на пандемията твърде бързо и секторът е уязвим от промяна в паричната политика.

Очаква се затягането на паричната политика да бъде постепенно в повечето държави, но точното изпълнение на плана без решенията да ударят по хората с ипотечни кредити ще бъде огромно предизвикателство, според Казуо Мома, който управляваше паричната политика в централна банка на Япония.

Липсата на мерки обаче носи собствени притеснения. Анализ на Bloomberg Economics показва, че на имотните пазари вече светят същите предупредителни лампи, каквито светеха преди 2008 г.

Централните банкери имат на разположение и други инструменти, включително ограничение за размера на заема спрямо стойността на имота и други макропруденциални политики. Но няма гаранция, че подобни мерки ще постигнат успех, тъй като недостатъчното предлагане на пазара и правителствените данъчни политики също оказват значимо влияние.

Друга възможност е цените на жилищата сами да достигнат плато. Във Великобритания, например, те намаляха за първи път от пет месеца насам — знак, че пазарът губи инерция. Но не навсякъде ситуацията е такава — в най-голямата икономика по света търсенето остава силно въпреки рекордно високите цени.

Макар че задачата на централните банки не е лесна, може би не е твърде късно да бъде избегната следваща криза. Търсенето от страна на купувачи, които търсят дом, в който да живеят, все още е по-силно от спекулативните покупки. Банките също не показват знаци, че раздават кредити по същия начин, по който го правеха преди последната криза. "Ако цените на жилищата се покачват заради промяна на търсенето спрямо предлагането, това може да не създаде криза, както предходните повишения на цените. Но проблемите ще се появят по-късно, тъй като за младите хора ще бъде все по-трудно да се сдобият с жилище," казва Джеймс Померой, световен икономист в HSBC Holdings.