Имотният пазар е станал недостъпен в някои американски градове и това принуждава жителите им да търсят алтернативни варианти. Цената на имотите и наемите в Ню Йорк и Сан Франсиско е накарала жителите там да живеят в къщи върху лодки.

Това е начин да живееш в централната част на града без да си гонен от банките, коментират експерти. Сравнително ниската цена за купуване на лодка и плащане на място на доковете помагат за намаляване на месечните разходи за жилище, казват избралите нестандартния начин на живот. Хората, които са предпочели този вариант, казват, че и той си има своите предимства като красивите гледки и социалната среда. Животът в плавателните съдове може да се възприеме като ваканция.

Цената на една лодка варира от 1500 долара до 15 милиона долара, пише Business Insider. Разходите за докинг зависят от местоположението. Собственици са платили 77 000 долара за лодка, 25 000 долара са дали за ремонт, а 1300 долара им е струвало място на пристанището, включително сметките за ток, вода и интернет. Други граждани, избрали този начин на живот, са платили 10 000 долара за лодка и 1400 долара, за да използват място на пристанището за половин година.

За сравнение средната цена за наемане на апартамент с две спални е 3400 долара в Ню Йорк и 4400 долара в Сан Франциско.

Животът по вода невинаги обаче изглежда розов. Освен че се налага поддържане на санитарната част, трябва да се свикне и с прекалено малкото лично пространство. Зимата може да доведе до замръзване на тръбите, а бурите да направят доковете хлъзгави.

Високите цени на домовете са довели и до други иновативни идеи. Освен плавателните къщи, жителите са прибягнали и до живот в микробуси и коли. Тези граждани не са искали да плащат таксата за място на пристанището и вместо това са избрали минивановете.

Много от хората дори не търсят жилища в централните части на двата града и са се насочили към предградията с надеждата за по-достъпни цени на имотите.

Безизходната ситуация е направила колите дом за много хора. Живеенето в автомобилите е често срещана гледка в Сан Диего, Лос Анджелис, Сиатъл и други градове. Изглежда обаче, че ставащият все по-недостъпен, имотен пазар разраства тенденцията за нестандартни варианти за живеене.

В най-недостъпния жилищен пазар в света хората живеят в контейнери

В най-недостъпния жилищен пазар в света хората живеят в контейнери

Търсенето за тях се е удвоило